<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=56430" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дете на 9 годи...

След като опустоши Кения и Сомалия, нашествието от скакалци достигна Уганда и Танзания

11 Февруари 2020
0 1321

Огромните рояци от скакалци, преминаващи през по-голямата част от Източна Африка, са достигнали Уганда и Танзания, заплашвайки милиони повече хора от глад във вече крехкия регион, заяви ООН.

 

Танзания е открила рояци в северните си гранични райони близо до Килиманджаро и е наела три самолета за разпръскване на пестициди – тактика, считана за най-ефективното средство за борбата срещу разпространението на насекомите.

 

Властите в Уганда също разпръскват пестициди в засегнатите райони и са мобилизирали хиляди войници.

 

„Използваме моторизирани и ръчни пръскачки, а също така и дронове“, заяви Стивън Биантвал, комисар по защита на културите в министерството на земеделието.

 

 

След като опустоши Кения и Сомалия, нашествието от скакалци достигна Уганда и Танзания

 

 

„Скакалците се разпространяват като горски пожар, така че представляват реална и опасна заплаха“, добави той.

 

Инвазията на скакалци в Източна Африка е най-сериозната от десетилетия и вече е опустошила посевите във всички части на Кения и Сомалия.

 

Климатичните експерти посочиха необичайно обилните дъждове, подпомогнати от мощния циклон край Сомалия през декември, като основни фактори за кризата. Скакалците пристигнали от Арабския полуостров, след като циклоните донесли огромни количества дъжд в пустините на Оман, създавайки перфектни условия за размножаването им.

 

 

След като опустоши Кения и Сомалия, нашествието от скакалци достигна Уганда и Танзания

 

 

Един единствен рояк може да съдържа до 150 милиона скакалци на кв. км обработваема земя – площ с големината на почти 250 футболни игрища, съобщиха регионалните власти.

 

Има опасения и за Южен Судан, където почти половината страна е изправена пред гладуване, тъй като тепърва се възстановява от продължилата с години гражданска война.

 

Дори преди текущата инвазия близо 20 милиона души бяха изправени пред гладуване в целия източноафрикански регион, заради периодичните суши и наводнения. Някои анализатори обвиняват климатичните промени за разпространението на скакалците, въпреки че е трудно да се установи директна връзка.

 

 

След като опустоши Кения и Сомалия, нашествието от скакалци достигна Уганда и Танзания

 

 

„Знаем, че циклоните са източниците на рояци и през последните 10 години се наблюдава увеличение на честотата им в Индийския океан“, каза по-рано този месец Кийт Кресман от Организацията на ООН по храните и земеделието.

 

„Трудно е вината да се приписва директно на изменението на климата, но ако тази тенденция на повишена честота на циклоните в Индийския океан продължава, тогава със сигурност това ще увеличи рояците от пустинни скакалци в Африка”, добави той.

 

 

Източник: The Guardian

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции