<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59358" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Домусч...

Борисов: Държавата заделя 4.5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата (видео)

24 Март 2020
0 3508

Премиерът Борисов обяви на извънреден брифинг, че държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата, създала се заради пандемията от коронавирус, предаде Нова телевизия. 1 милиард от тях ще отидат за подкрепа на фирмите, които искат да запазят служителите си.

Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи на Министерствата на здравеопазването, на отбраната и на вътрешните работи, каза още Борисов.

“Капитализира се Българската банка за развитие – с 500 млн. лв. се гарантират заемите на фирмите. 200 млн. пък ще бъдат дадени за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск, без да бъдат съкращавани. 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40 – работодателите. Освен това, утре на Министерски съвет ще гласуваме 50 млн. лв. за великденски надбавки на пенсионерите”, каза още Борисов и добави, че плащанията на корпоративен данък се отлагат до 30 юни.

По думите на Борисов, България е заявила 1 млн. бързи тестове. До осем седмици в страната ще е възможно производството на респиратори.

„Ние като правителство се ръководим от следното правило – да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите“, каза още министър-председателят.

„Вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация е по-добър. Мисля, че това е едно добро соломоновско решение. Всички ние в ЕС ще купим едни и същи тестове, които ще предоставим. Цялата индустрия сега се пренастройва, за да достави облекла и маски“, категоричен бе Борисов.

Източник: Нова телевизия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции