<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61930" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 48 са новите з...

Главният комисар на МВР: Няма да допуснем безцелно движение на хора по празниците (видео)

16 Април 2020
0 1499

От направените на случаен принцип на проверки на 9000 деклараци на КПП-тата са установени множество нарушения. 641 лица, които са посочили основание “отиване на работа” нямат сключени договори за трудова дейност. 80 лица са посочили, че отиват на работа, а всъщност са безработни. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на брифинг относно мерките за сигурност, които ще се вземат за Великден.

В брифинга участваха още директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

„Не мисля, че полицаите, които са на тези КПП-та, са там за подигравка и да се чудим как да ги излъжем. Не лъжем тях, лъжем само себе си“, посочи Иванов.

Той уточни, че няма да се издава нова заповед за напускането на областните градове. Единствената разлика в четирите почивни дни е, че основанието “отиване на работа” отпада. Иванов съобщи, че на КПП-тата в София е имало засилено преминаване и призова всички да си останат вкъщи и да празнуват, след като заразата премине.

„Имам чувството, че на хората просто не им пука“, каза още главният комисар на МВР по отношение на мерките, които не се спазват. Той заяви, че полицията все пак не е репресиран орган и идеята не е мерките да бъдат спазвани насила.

По думите му, ограниченията имат единствената цел да запазят здравето на хората.

Относно движението на граждани между градовете чрез БДЖ, Иванов обясни, че служителите на МВР нямат задължение да проверяват пътуващите във влаковете. 

Той сподели още, че за момента мерките в ромските махали в страната се спазват.

Ивайло Иванов още веднъж призова да празнуваме по домовете си, а събирания след това ще има много. “Защо мислите, че аз не искам да видя баща си и майка си? Искам, но съм длъжен да ги предпазя. Защо трябва да излагаме на риск родителите си и то само заради едната софра”, попита също главният комисар на МВР.

“Досъдебните производства до момента са 789, актовете по закона за здравето са над 5 889, като от тях 2534 са за неносене на предпазна маска”, разкри Иванов.

Директорът на Главна дирекция “Национална полиция”  Христо Терзийски заяви, че по време на великденските празници ще бъдат охранявани над 4000 храма в страната. Ще се извършват и засилени проверки на декларациите, които се дават на КПП-тата на областните градове. Екипи на Пътна полиция пък засилено ще следят за нарушения по пътищата.

Службата в “Света Неделя” се провежда вътре и хора се причестяват с обща лъжичка (снимки)

Всички православни храмове у нас са проверени от дирекция “Пожарна безопасност”. На 1281 от тях е обърнато специално внимание. Те са категоризирани като обекти, в които се събират повече хора. Дадени са инструкции за безопасно поведение по време на празниците.

От СДВР ще охраняват пространствата около храмовете. Пред по-големите от тях ще бъдат изградени КПП-та, за да следят за спазване на мерките. 

“На пропусквателните пунктове ще се изискват както лични карти, така и служебни бележки за месторабота. Контролът ще е много строг”, обясни директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Органите на реда обещаха, че по празниците няма да се допусне безцелно движение на хората.

Главният комисар на МВР: Няма да допуснем безцелно движение на хора по празниците (видео)

По-рано столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че от 00.00 ч снощи се въвежда частично ограничителни мерки на територията на кв. „Факултета“ и ж.к. „Филиповци“. Причината е регистриран ръст на случаите на заразени с COVID-19 и установени огнища на зараза с голям брой контактни лица. Заповедта за ограничителните мерки се издава от директора на Столичната здравна инспекция д-р Пенчев по предложение на софийския оперативен щаб.

В ромските махали в София – малко болни, но стотици контактни

До второ нареждане се забранява влизането и излизането от ж.к.„Филиповци“ и кв. „Факултета“, освен за отиване на работа с представяне на служебна бележка от работодател и нужда от медицинска помощ. Ограничава се и движението на територията на двата квартала, с изключение на излизания за посещение при личен лекар и за закупуване на храна и лекарства. Забраняват се събирането на повече от двама души на улици и в междублокови пространства, както и отбелязването на семейни тържества със събиране на близки.

Междувременно директорът на СДВР старши комисар Хаджиев организира дейността на контролно пропускателните пунктове.

Екипи на СРЗИ вече започнаха взимането на проби от установени контактни лица на заразените с коронавирус. Тяхната работа в следващите дни ще бъде подпомогната от доброволци на Столична община. В двата района се изпълнява засилено почистване и дезинфекция.

Фандъкова съобщи още, че безплатното паркиране в „синя“ и „зелена“ зона се удължава до 26 април.

Видео: Нова тв

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Vesela Apostolova

    16 Април 2020

    Тези хора, които искат да стоят вкъщи, но съседа им отгоре прави ремонт и не спира цял ден да бръмчи и тропа, как да стоят вкъщи??! Някой може ли да обясни какво може да се направи в такъв случай?

Реакции