<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59287" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Доналд Тръмп е предложил помощ на Ким Чен Ун срещу COVID-19, според Северна Корея

24 Март 2020
0 290

Доналд Тръмп e изпратил писмо до Ким Чен Ун, в което е изразил готовността си да помогне на страната в битката с коронавируса, обявиха властите в самата Северна Корея.

„Бих искал да изкажа своята искрена благодарност към Доналд Тръмп за неизменната му вяра в нашия лидер“, заяви Ким Йо-йонг, сестра и помощник на Чен Ун в изявление, направено от корейската централна новинарска агенция.

Доналд Тръмп е  предложил помощ на Ким Чен Ун срещу COVID-19, според Северна Корея

Тя определи решението на Тръмп да напише писмото като „добра преценка и правилно действие“.

“В писмото Тръмп пожела много благополучие на семейството ни, както и на нашия народ“, добави тя.

Белият дом също потвърди, че Тръмп наистина е изпратил на Ким Чен Ун писмо, но не коментира неговите специфики.

Тръмп и Чен Ун от известно време обменят информация, като неотдавна те си размениха редица лични писма преди и след срещата им в Сингапур през 2018 г., а в един момент Тръмп дори заяви, че са се “влюбили”.

Доналд Тръмп е  предложил помощ на Ким Чен Ун срещу COVID-19, според Северна Корея

Отношенията между Пхенян и Вашингтон обаче охладняха след втората им среща, която се проведе във Виетнам миналия февруари. Преговорите тогава се провалиха заради различията по отношение на това колко бързо Северна Корея трябва да прекрати програмата си за ядрени оръжия и кога Вашингтон трябва да облекчи санкциите.

Оттогава Чен Ун многократно заявява, че Северна Корея вече не се интересува от дипломатически отношения със САЩ, освен ако страната не промени това, което той нарича “враждебна политика”, включително санкциите.

Севернокорейският лидер също така предупреди, че страната вече не се чувства обвързана от своя самоналожен мораториум върху тестването на ядрени оръжия и балистични ракети с далечен обсег, като в събота той присъства на тестването на две балистични ракети с малък обсег.

Доналд Тръмп е  предложил помощ на Ким Чен Ун срещу COVID-19, според Северна Корея

Ким Йо-йонг заяви в неделя, че брат ѝ е споменавал за специалните си лични отношения с Тръмп отново и оценява писмото му.

Тя обаче добави, че добрите лични отношения между двамата лидери не са достатъчни, за да се подобри връзката между САЩ и Северна Корея.

Анонимен високопоставен служител от администрацията на Тръмп заяви, че писмото на президента е в съответствие с неговите усилия да се “сближи” със световните лидери заради кризисната ситуация около COVID-19.

Засега Северна Корея не е съобщила официално за случаи на коронавирус, макар че провежда всестранна кампания срещу вируса, в резултат на което външните здравни експерти се опасяват, че страната може да укрива информация.

Източник: Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции