<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59055" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нов черен рек...

Ексклузивно интервю: Доц. д-р Мангъров отговаря на най-важните въпроси за COVID-19

22 Март 2020
0 3497

Скъпи приятели, на нашата Фейсбук страница ви дадохме възможност лично да зададете своите въпроси относно COVID-19 на доц. д-р Атанас Мангъров – завеждащ Детското отделение в Инфекциозната болница в София.

В продължение на повече от час той коментира идеята за “стаден имунитет”, симптомите на вируса, рисковите групи, начините за тестване, дали сме носители на коронавируса, медикаменти, които попитахте дали е добре да приемате профилактично или ако се разболеете. Доц. Мангъров сподели и своите виждания относно предприетите мерки за ограничаване на разпространението на заразата, както и прогнозите си за пика и за продължителността й.

След живата връзка обобщихме въпросите и в ексклузивно интервю нашата репортерка Виктория Симеонова коментира акцентите с доц. Мангъров. Според него заразяването на 70-80% от населението с коронавирус с цел създаване на “стаден имунитет” няма да се отрази драстично на икономиката на страната, но мерките, които се предприемат, могат да имат тежки последици. По неговите думи при толкова масова зараза ще има много хора, които няма да усетят дори симптоми и смъртността ще е далеч под 2%, както се коментира. Въпреки това, той определя вируса като “природно бедствие”, пред което трябва да се изправим така или иначе.

Доц. Мангъров определя мерките, които властта предприема с цел ограничаване на разпространението на заразата като крайни, въпреки че оценява добре цялостната работа на Кризисния щаб. По думите му мерките са все едно върлува вариола, известна с високата смъртност от над 80%, докато всъщност коронавирусът е със значително по-ниска смъртност. Според него в България има лечебни заведения и специалисти, които ще се справят със заразата, но трябва само тежките случаи да се приемат за лечение, а леките да са у дома, за да има достатъчно легла в болниците за всички, които ще се нуждаят от респираторни апарати. Той отново очерта рисковите групи – възрастни и хора с автоимунни заболявания.

“Коронавирусът може да доведе до смъртен изход, но това се случва обикновено при хора, които имат съпътстващи заболявания” завърши разговора доц. Мангъров.

Скъпи приятели, следете Фейсбук страницата ни, където през следващите дни ще ви представим някои от акцентите от LIVE връзката.

Предвид големия интерес, скоро ще осигурим и други интригуваща гости, с които да коментираме наболелите теми и вие да имате възможност лично да задавате своите въпроси.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции