<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=22767" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ердоган въведе извънредно положение, законите му позволяват да заобикаля парламента

21 Юли 2016
0 8673

Турският президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че в страната се въвежда извънредно положение за срок от 3 месеца. Конституцията му позволява удължаване на срока до 6 месеца. Това се случи след продължило шест часа заседание на съвета по сигурността към президента, пише Mediapool.

 

 

Изключителната мярка ще влезе в сила в момента на публикуването ѝ в Държавен вестник. Тя позволява на държавния глава и правителството да заобикалят парламента в прокарването на нови закони, както и по своя преценка да ограничават права и свободи.

 

ИЗКАЗВАНИЯ НА БОРИСОВ И ПЛЕВНЕЛИЕВ ФИГУРИРАТ В ИЗТЕКЛИТЕ ИМЕЙЛИ НА ЕРДОГАН

 

"Целта на тази мярка е да се защити обществото от атаки срещу принципите, на които е основана страната ни. Не е изключено опитите за атаки срещу властта да продължат", каза Ердоган.

 

ВЛАСТИТЕ В ТУРЦИЯ ПОКАЗАХА ЛИЦАТА НА ЛИДЕРИТЕ НА ВОЕННИЯ ПРЕВРАТ

 

Още не е ясно какви точно извънредни правомощия ще получат властите и кои граждански свободи и права ще бъдат ограничени, но се предполага, че на първо място ще бъде намалена свободата на медиите, както и на събирането на публични места. По предварителна информация се планира създаването на специален трибунал за метежниците, както и изграждането на специален затвор за осъдените. Продължава прочистването на държавния апарат от заподозрени привърженици на обвинения за основен вдъхновител – живеещият в САЩ Фехтулах Гюлен, като броят на отстранени, уволнени и задържани вече наближава 60 000 души.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции