<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57434" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Женски варан се сдоби с малки без намесата на мъжки

09 Март 2020
0 3271

Женски екземпляр от застрашения вид огромни гущери комодски варан снесе яйца, без да е бил в контакт с мъжкия. За странния случай от зоологическата градина в американския щат Тенеси все пак има обяснение. Става дума за процеса партеногенеза, при който е възможно развитието на поколение от неоплодени клетки. Той се среща при пчелите, някои влечуги и риби, но не и при бозайниците.

Въпреки това персоналът на зоологическата градина бил доста изненадан. Миналата година в Тенеси били приети три комодски варана. Женската била изолирана, но това не й попречило да снесе яйца, от които се излюпват малките.

“В естествената си среда комодските варани обикновено живеят сами. Често стават агресивни при приближаването на непознат”, казват от зоологическата градина. Учените предполагат, че начинът им на живот има връзка със способността на тези същества да се размножават сами.

Комодският варан е най-големият гущер. Достига до до дължина 3-4 метра и тегло около 100 килограма. Вараните са опасни хищници, нападат различни животни. Срещат се само на пет индонезийски острова.

Източник: TheIndependent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции