<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58672" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Исландия ще позволи на всички свои граждани да се тестват за коронавирус, дори и да нямат симптоми

18 Март 2020
0 1699

Исландия ще позволи на всеки от нейните граждани да се тества за коронавирус, независимо дали проявява симптоми или не.

Страната, която има население от около 364 000 души, въведе широкомащабно тестване на членовете на обществото и твърди, че вече е извършила тестове на повече от жителите си сравнено с която и да е друга държава.

Тестването на Исландия се извършва от здравните власти и биотехнологичната фирма “deCODE Genetics”.

„Населението на Исландия я поставя в уникалната позиция да разполага с много високи възможности за тестване с помощта на исландската медицинска компания “deCODE Genetics”, която предложи да извърши широкомащабни тестове.

Това усилие има за цел да събере информация за реалното разпространение на вируса в общността, тъй като в този момент повечето страни тестват единствено хората със симптоми”, каза в обръщение към “Buzzfeed”, Торолфур Гурнасон, който е главният епидемиолог на Исландия.

Към понеделник (16 март) вече били са тествани 3 873 лица и е имало 218 положителни резултати, въпреки че сега броят им е нараснал до 250.

Исландия ще позволи на всички свои граждани да се тестват за коронавирус, дори и да нямат симптоми

“В следващите дни около “deCODE” ще извърши около 1000 теста на ден и поне 100 от исландската здравна система”, каза в изявление на исландското правителство по-рано тази седмица.

Гурнасон също така заяви, че събраните данни ще предоставят ценна информация както за Исландия, така и за останалия свят.

“Има силни индикации, че нашите усилия за ограничаване на разпространението на вируса са били ефективни, тъй като около половината от диагностицираните случаи са от лица, които вече са били под карантина.

Нашата цел е да защитим хората, които са уязвими от заразяване с вируса, като същевременно се опитваме да гарантираме, че цялостното му разпространение ще се забави или премахне.

Ние вярваме, че обединените усилия за тестване на голямата част от населението ще ни даде информация, която може да допринесе за окончателното справяне с тази пандемия”, каза той.

Изпълнителният директор на “deCODE” Кари Стефансон заяви, че компанията работи непрекъснато за извършване и обработка на тестовете.

“Невероятно е да видим как общността се обединява, за да се справи с тази заплаха. Тук в “deCODE” хората работят денонощно, а тестовете ни показват къде са огнищата на вируса, неговата последователност, как се различава между местата, където е разпространен и как продължава да мутира”, каза Стефансон

Източник: LadBible

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции