<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57123" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Концлагерът “Белене” ще стане паметник на културата

01 Март 2020
0 278

Концлагерът “Белене” да придобие статут на  историческа недвижима културна ценност от най-новото време с категория “Национално значение”. Това приеха с пълно единодушие членовете на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата, съобщи desebg.com. Предстои решението да бъде утвърдено със заповед на министъра на културата.

 

Заключителната оценка за “Белене” е следната:

 

“Концентрационните лагери са явление, характерни за тоталитарните режими. Те представляват част от политическата култура, разбирана в най-широк смисъл по онова време, и следва да присъстват в националната памет и да не бъдат повече повтаряни.

 

Забравеното наследство на лагера Белене

 

Резултатите от проучванията, историческите данни и направените оценки от събраните материали и свидетелства за обекта показват, че територията на бившия лагер “Белене” на остров Персин показват висока историческа стойност, обществена значимост и степен на автентичност”.

 

Посочва се още, че концлагерът “Белене” е носител на изключително важна за поколенията колективна памет. Запазените сгради от т. нар. Втори обект са свидетелство за белязан от репресии исторически период, паметта за който следва да бъде съхранена”.

 

Приема се, че “високата степен на автентичност на тези сгради имат уникалност за страната към настоящия момент са предпоставка за създаване на мемориал именно на това място”.

 

Представят изопачено и манипулативно комунистическия режим в новите учебници по история (видео)

 

Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е убеден, че “този мемориал има потенциал да бъде мемориал на всички жертви на лагерите по време на тоталитарния режим”.

 

За паметник на културата се обявява не само Втори обект на бившия концлагер “Белене”, а и всички по-малки острови около големия остров Персин, които през 1949 г. са предадени от комунистическото правителство на Георги Димитров на МВР-ДС за организиране на концлагера.

 

Това включва и остров Предела, където за били заравяни жертвите, както и остров Щурчето, където в известен период е организирана женската част на лагера “Белене”.

 

Историята на моя чичо Кольо

 

Концлагерът “Белене” е най-големият концентрационен лагер по време на комунистическия режим, създаден от тоталитарното управление на БКП през 1949 г. за политически противници на  диктатурата, припомня desebg.com.

 

Затворен е за кратко в края на 1953 г. – годината на смъртта на Сталин, след като и в СССР е разхлабен режимът в съветската лагерна система ГУЛАГ.

 

През есента на 1956 г. Политбюро на ЦК на БКП начело с Тодор Живков нарежда “Белене” отново да бъде отворен от страх да не се случи същото като в Унгария, където народът се вдига срещу режима и въстанието е смачкано от съветските танкове.

 

В учебниците по история: Тодор Живков бил добрият политик, който „закрива” лагери (видео)

 

През 1959 г. лагерът “Белене” е закрит, след като комунистическото правителство е запитано от чуждестранни журналисти защо в България има още лагери.

 

“Белене” е превърнат в затвор, включително и за политически затворници, а тайно със съгласието на Политбюро и Живков МВР-ДС създава нов лагер – Трудовата група край Ловеч или по-известен като лагера „Слънчев бряг”, който съществува до 1962 г. и е закрит тихомълком след разкриване на жестокостите и убийствата, които се извършват в него.

 

Концлагерът “Белене” е отворен отново в началото на 1985 г., когато комунистическият режим започва акцията по насилствената смяна на турското малцинство в България.

 

“Мокрите дела” на Партията. Какво има под опаковката на един адрес от “Лъвов мост”

 

В “Белене” са въдворени без съд и присъда 517 турци, които са изолирани при различни срокове до 1987 г.

 

Първото поклонение в някогашния лагер се извършва от бивши лагеристи през април 1990 г., няколко месеца след краха на тоталитарната комунистическа система.

 

Източник: desebg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции