<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57098" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отлагат дело...

Опитала ли е следователка да отърве шофьор без книжка от полицията?

29 Февруари 2020
0 228

Прокуратурата в Силистра е започнала дисциплинарна проверка срещу следователката Стела Илиева, след като от полицията в града докладвали, че тя е заплашвала униформени, защото спрели за проверка мъж без книжка, който шофирал нейния автомобил, пише lex.bg.

 

Инцидентът станал вечерта на 18 февруари 2020 г. в село Йорданово, разказва “Нова телевизия”. Тогава полицаи опитали да спрат на пътя Метин Али от селото, но той избягал и бил задържан след гонка. Мъжът нямал шофьорска книжка и извикал Илиева, тъй като работел за нея и колата била нейна.

 

Според очевидци следователката пристигнала на мястото пияна и с около 30 души подкрепление. Показала служебната си карта и започнала да заплашва полицаите. Накрая обяснила, че тя е пратила Али да купи цигари и алкохол и настояла да бъде освободен. Тогава полицаите също извикали подкрепление и свалили номерата на автомобила.

 

Окръжният прокурор на Силистра Теодор Желев коментира, че с негова заповед е образувана проверка, като материалите вече са докладвани в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

 

„Нека хората се произнесат. Имало е някакво нарушение и затова! Нищо не съм направила, нищо не искам да коментирам повече, защото това е в нарушение на нашия етичен кодекс”, казва пък Стела Илиева.

 

Мъжът без книжка, когото тя е опитвала да спаси от проверка, бил неин служител. Илиева имала конна база и ферма за щрауси в село Сребърна, където живеела и тя, а там работели Метин Али и синът му. Момчето разказа, че Илиева им плащала по 500 лева и са доволни.

 

“Познавам ги само като работници”, допълни следователката, но отрече базата да е нейна, защото се водела на баща ѝ.

 

“То си има фирма, има си пълномощно, ние ходим само да помагаме”, разясни Илиева и подчерта, че поддържала къщата и базата с кредити, а не със заплатата си на следовател.

 

Законът за съдебната власт забранява на съдиите, прокурорите и следователите да упражняват търговска дейност под каквато и да е форма, включително лично, чрез подставено лице, с явен или скрит пълномощник. Ако бъде установена такава несъвместимост, това е самостоятелно основание за освобождаване от длъжност на магистрата. Преди година друг следовател – Иван Христов от Бургас, беше окончателно уволнен, защото е развивал  бизнес с барове и хотели по морето.

 

Източници: Нова телевизия, lex.bg

Видео: Нова телевизия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции