<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61633" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Коронавирусът е 10 пъти по-смъртносен от свинския грип, обяви СЗО

14 Април 2020
0 1758

Коронавирусът е десет пъти по-смъртоносен от пандемията от свински грип през 2009 г. и ще е необходима ваксина, за да го спре, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Daily Mail.

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес каза по време на виртуален брифинг от Женева, че организацията непрекъснато научава за пропуски, благодарение на които заразата се разпространява из целия свят.

Вирусът е инфектирал над 1,8 милиона души и е убил близо 115 000 души до момента в световен мащаб.

Гебрейес заяви: „Знаем, че Covid-19 се разпространява бързо и знаем, че е смъртоносен, десет пъти по-смъртоносен от грипната пандемия през 2009 г.“

Като процент коронавирусът досега е убил 6,4 на сто от хората, които са тествани положително за него, включително 12 на сто от заразените във Великобритания, 0,1 на сто в Австралия и 4 на сто в САЩ. Но, за сравнение, свинският грип уби само 1,1 на сто от заразените в световен мащаб, според данни на СЗО.

Организацията посочи, че 18 500 души са починали от свински грип, който за пръв път бе открит в Мексико и САЩ през март 2009 г. Според списание „Лансет“ обаче, жертвите са между 151 700 и 575 400.

Прегледът на изданието включва приблизително смъртните случаи в Африка и Югоизточна Азия, които не са отчетени от СЗО.

Тедрос Адханом Гебрейес заяви, че някои страни наблюдават удвояване на случаите на всеки три до четири дни, но подчерта, че са поели ангажимент за „ранното намиране на случаи, тестване, изолиране и грижа за всеки случай и проследяване на всеки контакт“, които биха могли да овладеят вируса.

В момента повече от половината от населението на планетата остава вкъщи като част от усилията за спиране на разпространението на Covid-19.

Шефът на СЗО предупреди, че „нашата глобална свързаност означава рискът от повторна поява и възраждането на болестта да продължи“. Той посочи, че докато Covid-19 се разпространи бързо, сега „вирусът намалява много по-бавно“.

„С други думи, пътят надолу е много по-бавен от пътя нагоре, а мерките за контрол трябва да се премахват бавно. Не може да се случи всичко наведнъж“, смята медикът.

Той добави: „Мерките за контрол могат да бъдат премахнати, само ако са налице правилните действия в помощ на общественото здраве, включително значителен капацитет за проследяване на контакти“.

Независимо от положените усилия, СЗО призна, че в крайна сметка ще е необходимо разработването и доставката на безопасна и ефективна ваксина за пълно прекъсване на заразата.

Смята се, че ваксина ще бъде налична най-малско след 12 до 18 месеца.

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции