<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58083" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Коронавирус: Какъв е рискът от заразяване при пътуване със самолет или обществен транспорт

14 Март 2020
0 425

Докато коронавирусът продължава да се разпространява по света, някои правителства са ограничили пътуването, докато на други места отделните пътници вземат собствени предпазни мерки.

ВВС се опитва да отговори на въпросите за това дали е безопасно да летим със самолет, круизен кораб, влак или обществен транспорт.

Къде да не пътуваме, как да се пазим. Всичко най-важно за коронавируса на едно място

Влакове и автобуси

Все още не е известно как точно се разпространява коронавирусът, но подобни вируси се прихващат или от вдишване на капчици от кашлица или кихане на заразен човек, или докосване на повърхности, изцапани с такива.

Смята се, че коронавирусните частици не циркулират във въздуха по същия начин, както грипните, така че хората трябва да са в по-близък контакт помежду си, за да го хванат. Насоките на здравните власти определят “близък контакт” като разстояние на по-малко от два метра от заразен човек в продължение на повече от 15 минути.

Така че много от потенциалния риск от заразяване във влакове и автобуси зависи от това колко те са пренаселени. Това варира в различните части на страната и по различните маршрути.

Почистването и дезинфекцирането на превозните средства също е фактор.

 Самолети

Общоприето е мнението, че е по-вероятно да се разболеете в самолет, защото дишате „застоял“ въздух. Всъщност въздухът в самолетите може да е по-качествен, отколкото в офиса (и почти сигурно по-добър от този във влакове или автобуси).

В натоварен самолет има повече хора на квадратен метър, което може да увеличи риска, но въздухът също се променя с по-бързи темпове. Според експертите, въздухът в един самолет напълно се заменя на всеки 2-3 минути, в сравнение с всеки 10-12 минути в сграда с климатик.

Това е така, защото докато сте в самолет, въздухът, който дишате, се почиства от нещо, наречено високоефективен въздушен филтър за твърди частици. Тази система може да улавя по-малки частици от обикновените климатични системи, включително някои вируси.

Филтърът засмуква свеж въздух отвън и го смесва с въздуха, който вече е в кабината, което означава, че във всеки един момент половината въздух е свеж, а другата половина – не. Много обикновени климатични системи просто циркулират същия въздух, за да спестят енергия.

Както вече казахме, освен вдишването на капчици от кашляне или кихане, инфекции като коронавирус могат да се предават чрез докосване на замърсени повърхности, независимо дали това е ръка на човек или дръжка на врата.

Трудно е все пак да се обобщят рисковете при всяка форма на транспорт, защото има различни фактори, които увеличават или намаляват опасността. Например при полет на дълго разстояние пътниците може да се движат повече и, ако имат вируса, рискуват да го разпространят допълнително.

Обичайният съвет важи и тук: мийте ръцете си, почиствайте повърхностите, където е възможно, и кихайте и кашляйте в ръкава си.

Източник: ВВС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции