<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58059" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От понеделни...

Има достатъчно хранителни стоки, няма място за паника, увери министър Десислава Танева (видео)

13 Март 2020
0 1441

В България има достатъчно хранителни стоки, няма място за паника. Това увери на брифинг земеделският министър Десислава Танева.

До 29 март в цяла България ще работят само хранителни магазини, аптеки и дрогерии

Има достатъчно зърно, мляко, месо, риба и консерви, успокоиха от своя страна българските производители от различни браншове.
Има достатъчно храни, суровини и продукти, за да бъде изхранен българският народ за период от минимум две години, увериха от различните асоциации на хляб, млечни продукти, месни продукти, риба, консерви, вода и безалкохолни напитки.

Бойко Борисов: Коронавирусът е като война, светът не е подготвен (видео)

„Българските производители на храни, тяхното производство задоволява изцяло вътрешното потребление като обеми. Самите те уверяват, че имат ресурси от няколко месеца до 2 години, дори да няма нова реколта, да задоволят вътрешното потребление”, заяви Десислава Танева.

Има достатъчно хранителни стоки, няма място за паника, увери министър Десислава Танева (видео)

Тя обясни, че България е сред основните производители на пшеница в света и наличността в момента е 1,7 милиона тона. За вътрешно потребление това можело да стигне за повече от 1 година. Над 2 млн. тона е наличността на царевицата, а за вътрешни нужди можем да издържим над 2 години. Относно производството на олио в предприятията имат налична суровина за производството на олио поне за 3 месеца. А неизтъргуваният слънчоглед като наличност е поне за 1 година.

„Няма повод за паника. Няма колега производител, който да е притеснен за суровината. Можем да издържим около 2 години без наличието на нова реколта”, заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 

Има достатъчно хранителни стоки, няма място за паника, увери министър Десислава Танева (видео)

„Няма място за притеснение за изхранване на гражданите”, каза Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции