<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60168" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

МВР ще следи чрез мобилните телефони тези, които нарушават карантината

31 Март 2020
0 1151

Новият Закон за извънредното положение позволява полицията да следи дали карантинираните спазват ограничението да стоят у дома само чрез техния мобилен телефон, предава DarikNews.

“Става дума за локализация на мобилното устройство. Установява се клетка, на която се е закачил телефона – образно казано”, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

Коронавирус: България се подготвя за лош сценарий

Процедурата ще се изпълнява от ограничен кръг служби на МВР, а до нея ще се прибягва в случаите, когато има отказ от изпълняване на карантина, както и при нейното нарушаване. 

“Запазва се задължението в 24-часов срок да се уведоми компетентния съд за съответните нарушения, доказани чрез тази информация. Ако съдът не одобри, събрана информация се изтрива незабавно”, допълни още вътрешният министър. 

Близо 10 000 души са загубили работата си от началото на кризата с коронавируса, обяви правителството (видео)

Според Маринов данните от трафика обаче не са абсолютно надеждни, тъй като не винаги локацията на телефона 100% съвпада с локацията на притежателя, тъй като устройството може да се носи от друг.

“Не става дума за подслушване на разговори или съобщения, а просто за локализация на мобилното устройство”, категоричен е Маринов и обясни, че по никакъв начин няма да се злоупотребява с тази възможност.

Източник: DarikNews

Снимка: “Булфото”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции