<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57369" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Навършват се 35 години от кървавия атентат на гара Буново (снимки)

09 Март 2020
0 3125

Навършват се 35 години от кървавия атентат във вагона за майки с деца, пише Mediapool. По брой на жертвите, това е най-големият железопътен атентат в българската история.

На 9 март през 1985 г. в 21.31 часа бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас – София в района на гара Буново.

Навършват се 35 години от кървавия атентат на гара Буново (снимки)
Снимка: Dnes.bg

В атентата загиват седем души, сред тях две глухонеми деца на 12 и 13 години. Девет души са тежко ранени. Същия ден избухва взрив и в кафе-сладкарницата на хотел “Сливен” в град Сливен.

Навършват се 35 години от кървавия атентат на гара Буново (снимки)

По случайност взривът избухва на гарата, а не в тунела „Гълъбец” след гара Буново в посока София. Заради маневра на гара “Златица” влакът закъснява с две минути. По разписание той трябва да премине през Буново в 21:30 ч., а в 21:32 ч. да навлезе в тунела. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.

Отбелязват се 34 години от атентата край жп гара “Буново”

На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда – кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

Навършват се 35 години от кървавия атентат на гара Буново (снимки)

Според обвинението, извършителите на терористичния акт са членове на протурска терористична организация, свързана с протести срещу събитията, останали в историята под името „възродителен процес”.

Източник: Mediapool

Снимка: Бтв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Vladimir Stoyanov

    10 Март 2020

    Може да споменете и кой конкретно е осъден за този кървав атентат.

Реакции