<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59634" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Новините за по-малко случаи на коронавирус в Ухан дават надежда, но експерти съветват да не се избързва

26 Март 2020
0 1228

Китай печели своята „народна война“ срещу коронавируса. Това е посланието, изпратено от китайски лидери и дипломати, което беше разпространено от контролираната от комунистическата партия държавна преса.

Акцентът в съобщението е, че в Ухан, огнище на заразата и мястото, което китайския лидер Си Дзинпин неотдавна посети, вече няма нови случаи на коронавирус.

Новините за по-малко случаи на коронавирус в Ухан дават надежда, но експерти съветват да не се избързва

Оттогава изминаха пет дни, без да се съобщават за нови случаи, но в понеделник Ухан съобщи за нов такъв.

За първи път: В Ухан няма нови случаи на коронавирус

За страната, тепърва възстановяваща се от масовата карантина, и светът, който търси отговори, съобщението изглежда като истински добра новина. Други страни внимателно наблюдаваха кризата в Ухан, за да научат как най-добре да контролират местните огнища.

Близо нулевата бройката в Ухан обаче бе поставена под въпрос от независими доклади и бе приета с подозрение от експертите. Причината е, че новините за общия брой на заразените в страната бяха приети с известен скептицизъм след първите признаци на криза.

Отделни доклади от китайски, японски и хонконгски медии предполагат, че липсата на нови случаи в Ухан може да отразява спад в тестовете. Експертите по обществено здраве също отбелязват, че Китай не включва потвърдените безсимптомни случаи в своите данни, което е потенциално опасен пропуск.

Въпросният пропуск е особено тревожен, тъй като от сряда десетки милиони жители на провинцията Хубей ще могат да се придвижват свободно за първи път от месеци. Въпреки че Ухан, столицата на провинцията, ще остане под карантина, някои се опасяват, че още една вълна на заразени от коронавирус може да се случи, когато хората започнат да пътуват отново.

Новините за по-малко случаи на коронавирус в Ухан дават надежда, но експерти съветват да не се избързва

„В този случай, изключително ниският брой на заразени има по-скоро символично значение“, каза Янчжун Хуанг от Съвета по външни отношения на Китай.

Японско противогрипно лекарство е ефективно срещу Covid-19, твърдят китайските здравни власти

„Това казва на хората, че вече е безопасно, време е да се върнем на работа, време е бизнесът да се върне към нормалното си функциониране… да покажем на света колко ефективен е китайският подход и как страната ни може да предостави жизнеспособна алтернатива на западните подходи.”

От друга страна дори китайският премиер Ли Кекианг предупреди местните власти в понеделник да не прикриват новите случаи на коронавирус „с цел да поддържат броят им на 0″.

На 10 март, повече от два месеца след блокирането, Дзинпин посети града, което бе сигнал за местните граждани, че животът, както го познават, би трябвало скоро да се възобнови.

Новините за по-малко случаи на коронавирус в Ухан дават надежда, но експерти съветват да не се избързва

В седмицата след това, Ухан съобщи за нула нови случаи, което бе за пръв път от началото на пандемията.

Доклад от 23 март на новинарската агенция “Caixin” обаче, която направи невероятно отразяване на кризата в страната установи, че вирусът все още е възможно да се разпространява в града.

“Все още има случаи на десетки безсимптомни заразени хора всеки ден”, заяви анонимен служител от Китайския център за контрол и превенция на болестите, цитиран от Caixin.

„Не може да се определи дали предаването на заразата вече е приключило“, добави той.

Китай, за разлика от други страни, отчита само пациентите с положителен тест и съответните симптоми, което означава, че някой, който е тестван и е потвърдено, че има вируса, но не показва симптоми, може да бъде статистически невидим.

Според “Soutch China Morning Post”, класифицирани китайски правителствени данни, показват случаи на над 43 000 души в Китай, които са тествани положително за вируса в края на февруари, без да показват симптоми.

В случай, че този брой е верен, около една трета от заразените в Китай са били безсимптомни – видовете случаи, които изследователите по целия свят все още отчаяно се опитват да разберат.

Има и въпроси относно скоростта на тестване. Друг информационен бюлетин в Хонконг – “RTHK”, разговарял с хора от Ухан, които твърдят, че им е отказано да бъдат тествани, в опит за поддържане на нисък брой случаи на заразени.

Анонимен лекар от Ухан, също споделил, че тестването било прекратено след посещението на Си, за да се издигне предположението, че битката е спечелена.

Главният лекар на болницата в Ухан почина от коронавируса (видео)

Тези твърдения не са потвърдени официално, но стратегиите, които се прилагат – поддържане на броя на случаите ниски и неразкриването на данни, са в съответствие с по-ранните усилия.

Данните от първите дни на епидемията в Ухан показаха как секретността и цензурата са подхранили разпространението на вируса в Китай и по целия свят. През януари местните лекари спрели да записват нови случаи преди китайския “конклав” в провинция Хубей. Китай също така не е споделила и критични данни със Световната здравна организация.

С оглед на това, давайки положителни данни от Ухан, местните власти най-вероятно се опитват да отговорят на призива на Дзинпин за по-бързо възстановяване на икономиката.

“Китай се бори да намери баланс между борбата с вируса и икономическата криза”, заяви Дали Ян, експерт по китайска политика в Чикагския университет.

“Докато Ухан очаква края на карантината си на 8 април, властите ще трябва да засилят тестовете, а не да ги намаляват”, каза също Дженифър Нуцо, епидемиолог и старши учен в Центъра за здравна сигурност “Джонс Хопкинс” в САЩ.

„Изключително важно е да се поддържа бдителност и да не избързваме. Все още не сме достигнали момента за обявяване на победа”, добави тя.

Източник: Washington Post

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции