<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57953" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Правителство...

Новите заразени са от областите София и Монтана, има и деца (видео)

13 Март 2020
0 9799

Потвърдените вчера проби за коронавирус са на хора предимно от областите София и Монтана, където пациентите са били контактни на първото семейство, което беше регистрирано като случай в „Пирогов”. Това заяви на редовен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, цитиран от Нова тв.

“Имаме заразени с коронавирус три деца – на 4, 7 и 11 години. Те не са болни, нямат симптоми, те са контактни лица. Дали са положителни проби. 2 деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница”, каза още той.

134 000 са случаите на коронавирус в света към тази сутрин. Възстановени от заболяването са 70 000.

Обявиха нови 7 случая на коронавирус у нас, общо стават 23

“Ключовата дума за всички мерки е социалното дистанциране и самоизолиране. Апелираме към гражданите, пристигащи от рисковите дестинации, че трябва да проявяват голяма гражданска отговорност и съвест да останат изолирани вкъщи”, заяви Мутафчийски.

“Имаме многобройни сигнали за нарушаване на домашната карантина. Една от причините за разрасналата се епидемия в една фамилия – семейството в „Пирогов” е едно празненство, където са присъствали 24 души, 11 от тях са доказани с коронавирус, плюс двамата заболели – едната почина, другият се намира в критично състояние. Лично разговарях с дъщерята на починалата, лично съм я уведомил за лицата, които са излезли положителни за коронавирус. Починалата жена няма кой да я погребе, защото всичките са под карантина, тя е оставена в камера, като изтече карантината, близките ще могат да я погребат. Международната практика в това отношение е болните да бъдат под строга карантина, именно пропуските в карантината, които се наблюдават – недостатъчно проявена съвест, дават основание да предложим на правителството да изработят спешни механизми за контрол”, каза още той.

Починалата от коронавирус жена и мъжът ѝ са били на празненство, преди да постъпят в “Пирогов”

Eдинствените мерки, които са оценени като най-адекватни взети до този момент, са тези в Китай. 

Тази сутрин Министерството на образованието и науката съобщи, че на всички места, където няма грипна ваканция, днес учениците са освободени да не присъстват в училище по преценка на родителите.

Източник: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции