<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57163" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Публично бич...

Обезщетиха с $1.5 милиона невинен мъж, прекарал 23 години в затвора (видео и снимки)

02 Март 2020
0 6764

Мъж от Канзас, САЩ, прекарал 23 години в затвора за двойно убийство, което не е извършил, бе овъзмезден с 1.5 милиона долара, пише UniLad

 

Ламонт Макинтайър бил едва 17-годишен, когато го осъдили на доживотен затвор за убийството на Доналд Юинг и Дониъл Куин през 1994 година.

 

След като прекарал 5583 дни зад решетките, през октомври 2017 година той бил оправдан от съда в окръг Уайндот, Канзас. По това време Ламонт бил на 41 години, като повече от половината си живот бил прекарал в зтвора.

 

 

Обезщетиха с $1.5 милиона невинен мъж, прекарал 23 години в затвора (видео и снимки)

 

 

През 2019 Ламонт завел дело срещу щатския съд в Канзас за погрешната си присъда, според закон, приет едва предишната година.

 

Законът позволява на хора, изтърпяли присъди погрешка да си потърсят финансово обезщетение от щата. Ламонт дал показания в подкрепа на тази мярка пред държавна комисия в Сената през 2018 година.

 

ОСВОБОДИХА МЪЖ СЛЕД 14 ГОДИНИ В ЗАТВОРА, СЛЕД КАТО РАЗКРИХА ИСТИНСКИЯ ИЗВЪРШИТЕЛ НА УБИЙСТВО (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

На 24 февруари главният прокурор реши делото в полза на Ламонт.

 

„В крайна сметка успяхме да разрешим всички въпроси, да удовлетворим всички изисквания на устава и да се съгласим на този резултат, така че г-н Макинтайър да получи обезщетенията, на които той има право по закон поради погрешната си присъда”, се казва в изявлението на главния прокурор Дерек Шмидт.

 

Заедно с финансовата компенсация от 1 553 379 долара на Ламонт бе връчен Сертификат за невинност, както и разрешение да участва в държавна програма за здравни грижи за 2020-2021 година.

 

Цялата информация по осъждането, ареста на Ламонт и всякакви други данни, уличаващи го в престъплението, което в крайна сметка не е извършил ще бъдат изтрити, за да може да продължи живота си без сянка от вина.

 

По време на престоя си в затвора Ламонт е завършил гимназия и е платил следването си в колеж със собствени средства.

 

В декларацията си пред съда той казва:

 

„Щатът Канзас ми отне 23 години от живота и не ми даде нищо в замяна. Отне ми младостта. Отне празниците ми със семейството, както и всички моменти, в които близките ми са се нуждаели от мен.”

 

След излизането си от затвора Ламонт учреди неправителствена организация, наречена „Чудо на невинността”, която се занимава със случаите на хора, попаднали погрешка под ударите на закона.

 

 

Източник: UniLad

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции