<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=68920" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Позицията на ...

Протестиращи отново щурмуваха парламента в Белград, нападнаха журналисти и полицаи (видео и снимки)

11 Юли 2020
0 1668

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотиците демонстранти, които се опитаха да щурмуват парламента на Сърбия в петък вечер. Това беше четвъртата нощ на протестите срещу все по-авторитарното управление на президента Александър Вучич, пише Sky news.

Демонстрантите, които се противопоставят срещу затягането на мерките на фона на коронавирусната криза, хвърляха бутилки и факели по полицията, охраняваща сградата на парламента в Белград.

Шокиращи кадри от непредизвикано полицейско насилие в Сърбия, протестите продължават (видео)

Първоначално полицията използва щитове, за да избута обратно протестиращите и да им попречи да влязат в сградата. Но след многократни атаки униформените изстреляха сълзотворен газ, за ​​да разпръснат хората, след което се стигна и до сблъсъци.

Протестиращи отново щурмуваха парламента в Белград, нападнаха журналисти и полицаи (видео и снимки)

Някои опозиционни лидери заявиха, че насилието е дело на крайнодесни националистически демонстранти, контролирани от правителството, с цел да се дискредитираъ мирните протести, започнали в отговор на усилията на президента Александър Вучич да наложи отново ограниченията срещу разпространението на вируса.

Вучич отрече, че “хулиганите”, които бяха забелязани да бият мирните протестиращи по-рано тази седмица, са под негов контрол, твърдейки, че те са били вкарани от опозицията. В петък вечер той каза пред проправителствената телевизия Pink, че всички, които нападат “смелите” полицаи, ще бъдат арестувани.

Вижте кадри от щурма на парламента в Сърбия заради наложения полицейски час (видео)

По-рано държавният глава заяви, че не се притеснява от загуба на политическа власт на фона на протестите, считани за най-интензивните след свалянето на Слободан Милошевич през 2000 г. Вместо това той изрази страх от разпространението на COVID-19 сред демонстрантите.

Протестиращи отново щурмуваха парламента в Белград, нападнаха журналисти и полицаи (видео и снимки)

Припомняме, че протестите започнаха във вторник, когато президентът обяви, че Белград ще бъде поставен под карантина след втора вълна от коронавирусни инфекции.

Демонстрациите продължават, въпреки че плановете му за налагане на нови ограничения бяха спрени.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции