<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57605" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Путин може да остане президент до края на живота си

10 Март 2020
0 1397

Руският президент Владимир Путин смята за допустимо внасянето в законопроекта за промени в конституцията на поправка, даваща му право след приемането на промените в основния закон отново да участва в изборите за държавен глава, съобщи Mediapool.

Така по същество Путин даде съгласието си да бъдат снети ограниченията за негов нов президентски мандат. Това ще бъде възможно, ако Конституционният съд се произнесе, че такава поправка е законна, заяви той пред долната камара на руския парламент, който обсъжда на второ четене промени в конституцията.

Вижте как реагират руснаци, когато видят портрет на Путин насаме (видео)

Бившият агент на КГБ Путин, който сега е на 67 години, управлява Русия вече две десетилетия с общо четири президентски мандата и един като министър-председател.

Сегашният му президентски мандат изтича през 2024 г. и съгласно действащата конституция той няма право да се кандидатира за нов.

По-рано депутатът от управляващата партия Валентина Терешкова предложи да отпадне ограничението за президентските мандати на Владимир Путин. Това бе посрещнато с аплодисменти от залата, но председателят на парламента Вячеслав Володин прекъсна заседанието, за да може въпросът да бъде консултиран с Путин, който впоследствие дойде в Държавната дума.

Владимир Путин плува с делфини, разкриват непоказвани досега архивни кадри (видео)

Пред депутатите той заяви, че е против принципното отменяне на броя на президентските мандати в конституцията. Но от думите му стана ясно, че не изключва да отпаднат ограниченията за лично неговите мандати. Въпросът може да се реши, като не се отчитат мандатите, които той е изкарал до приемането на промените в основния закон.

Валентина Терешкова, първата жена космонавт на Съветския съюз, заяви по-рано пред депутатите: “Защо да се градят изкуствени конструкции, всичко трябва да е честно, открито, публично предвидимо. Или въобще да се премахне ограничението за броя на президентските мандати в конституцията. Или ако ситуацията го изисква, а най-важното, ако това поискат хората, да се заложи в закона възможност за действащия президент отново да бъде избиран на тази длъжност, вече в съответствие с обновената конституция”.

Големият план на Путин

По думите ѝ, възможността Владимир Путин да остане на президентския пост е “стабилизиращ фактор” за страната и ще “охлади страстите на тези, които се опитват да интригантстват и да разклащат ситуацията”.

Според поправката, представена от Терешкова, предлаганото със законопроект за внасяне на промени в конституцията на Русия правило за не повече от два президентски мандата “не възпрепятства лице заемало и (или) заемащо поста президент на Русия към момента на влизане на дадената поправка в сила, да участва като кандидат на изборите за президент на Руската федерация след влизането на промените на конституцията в сила”. При това няма да се взема предвид броят на предишните президентски мандати, отбелязва ТАСС.

Председателят на фракцията на “Единна Русия” Сергей Неверов заяви, че подкрепя тази поправка.

За рождения ден на Путин пуснаха филмче как бере гъби в тайгата (видео и снимки)

В изказване в Думата Путин отбеляза, че предложението на Валентина Терешкова “по същество означава снемане на ограниченията за всеки човек, всеки гражданин, включително за действащия президент и позволява в бъдеще да се участва в избори, в открити и конкурентни избори, естествено, само в случай, че гражданите подкрепят подобна поправка, че кажат “да” на гласуването в цяла Русия на 22 април”.

“По принцип този вариант би бил възможен, но при едно условие, ако Конституционният съд излезе с официално заключение, че подобна поправка няма да противоречи на принципите на конституцията”, заяви президентът.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции