<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=40415" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: KAT ще глобява ...

Пълната реч на президента Румен Радев пред НС в началото на новия политически сезон (видео)

04 Септември 2019
0 1989

"България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективно управление, прозрачност, отчетност и отговорност", заяви президентът Румен Радев в обръщение пред Народното събрание по повод началото на новия политически сезон, цитиран от БНР.

 

 

"Когато властта постепенно се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност", каза още президентът.

 

 

""

 

 

Радев поиска промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни и "да разгърне инициативата на българските граждани". Той издигна идеята да се въведе разпоредба, която да задължава министър-председателят да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала. Включи и още предложения в обръщението си – да се обмислят конституционни промени, които да дадат възможност на българи по рождение да могат да се кандидатират на избори; както и да се поднови дебатът за въвеждането на индивидуална конституционна жалба.

 

 

"При един балансиран подход тя може да се превърне във важен инструмент за граждански контрол върху законодателни и управленски решения", смята Радев.

 

 

 Премиерът Бойко Борисов, който не беше в Народното събрание, отказа да коментира речта на президента с думите: "Някои се напочиваха през август, докато ние работехме, и сега да ги снимат, за да ги забележат. Сега да излязат да изговорят маса глупости". "Но няма да си хабим енергията да им отговаряме. Да продължават", добави Борисов. 

 

 

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции