<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61716" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо COVID-19 засяга различните хора по различен начин?

14 Април 2020
0 5169

Част от това, което прави пандемията от Covid-19 толкова обезпокоителна е, че е трудно да се знае как вирусът ще засегне всеки отделен човек.

Въпреки че повечето хора, заразени с коронавируса, ще проявят малко или леки симптоми, за други може да се окаже, че ще трябва да разчитат на вентилатор, за могат да дишат. Учените продължават да изучават болестта, обаче постепенно започнаха да разбират кои групи от населението са склонни да бъдат засегнати най-силно.

Ето факторите, които увеличават шансовете на човек да има тежки симптоми от Covid-19, поне според откритията дотук:

  • Възраст

Учени от Китай бяха първите, които определиха, че хората над 60 години са изложени на най-висок риск от тежки симптоми на Covid-19. Различните проучвания определят тежките или критични симптоми различно, но те най-често включват затруднено дишане, треска и замаяност.

По принцип, ако изглежда, че симптомите изискват незабавна медицинска помощ, то те са тежки.

В САЩ например, 31-59% от хората на възраст от 75 до 84 години, диагностицирани с вируса имат симптоми, които са достатъчно тежки, за да бъдат хоспитализирани, в сравнение с 14-21% от потвърдените пациенти на възраст от 20 до 44 години.

  • Други медицински състояния

По-възрастните хора са по-склонни да имат други здравни проблеми, които могат да направят симптомите на Covid-19 по-тежки, но те не са единствените – всеки човек и на всяка възраст може да има медицински състояния, които да го излагат на по-висок риск от усложнения.

Хората със сърдечни болести, диабет и рак може да имат по-голяма вероятност да проявят по-тежки симптоми на Covid-19, което може да доведе до по-висок риск от смърт, отколкото при хората, които нямат други здарвословни проблеми.

Някои заболявания могат да нарушат функцията на органи като сърцето, а други да променят начина, по който работи имунната система, което би могло да потисне реакцията на организма към коронавируса. Хроничната белодробна болест, както и тютюнопушенето и вейпингът могат да увеличат увреждането на белия дроб и да направят симптомите на Covid-19 по-тежки, въпреки все още има малко проучвания по темата.

  • Гените

Няколко екипа от международни учени работят, за да разберат как генетиката може да повлияе на тежестта на инфекцията с Covid-19.

SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява Covid-19, заразява хората като се привързва към определен рецептор от външната страна на клетките, наречен ACE2, за да нахлуе в тях.

„Виждаме огромни разлики в клиничните резултати и в различните страни. Доколко това се обяснява с генетичната чувствителност, е много сложен въпрос“, заяви генетикът Андреа Гана от Института за молекулярна медицина във Финландия.

Други екипи разглеждат дали кръвната група, която се определя от гените, може да промени тежестта на симптомите на Covid-19 на пациента. Ранно проучване, проведено в Шънджън и Ухан установи, че пациентите с кръвна група А имат по-тежки симптоми от тези с групата О.

Авторите на проучването предупреждават обаче, че е твърде рано да се вземат клинични решения въз основа на тази констатация.

  • Пол

Учени от Китай също откриха, че 58% от пациентите, хоспитализирани с Covid-19, са мъже, като подобен дисбаланс има и при пациентите в САЩ и Италия.

ЗАЩО МЪЖЕТЕ СА ПО-УЯЗВИМИ КЪМ КОРОНАВИРУСА ОТ ЖЕНИТЕ?

Някои спекулират, че причината може да са социалните навици на мъжете и фактът, че мнозина не мият ръцете си толкова често, което прави вроятността да се заразят с болестта много по-голяма.

Това може да бъде и защото за мъжете обикновено се смята, че имат по-слаба имунна система и са склонни да имат повече здравословни проблеми от жените, а двете хромозоми на жените могат да имат защитно качество срещу редица болести.

  • Предишни имунизации

Наскоро учените забелязаха нещо донякъде изненадващо – в държавите, в които хората получават ваксината срещу бактериите на Калмет-Герен (БЦЖ), една от най-старите за борба с туберкулозата, са имали по-малко заразени и смъртни случаи от Covid-19.

Страните, засегнати най-силно от болестта, като Италия, Холандия и САЩ, нямат универсални програми за ваксинация, а други, като Иран, имат програми, които са твърде нови, за да достигнат до възрастното население.

Това не е първият път, в който учените откриват, че БЦЖ-ваксината помага за борба с болести, различни от туберкулозата, тъй като тя се използва за лечение на рак на пикочния мехур в ранен стадий и предпазва от проказа.

Може би най-важно за Covid-19, едно проучване установи, че ваксината намалява и тежестта на долните белодробни инфекции, причинени от вируса. С оглед на това, учени в страни като Австралия и Холандия започнаха клинични тестове, за да видят дали ваксината може да предотврати и намали тежестта на симптомите на Covid-19.

Източник: Quartz

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции