<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58731" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Русия разпространява дезинформация относно коронавируса, за да “утежни кризата”, сочи доклад на ЕС

19 Март 2020
0 2912

Прокремълските медии разпространяват дезинформация за коронавируса с цел да “утежнят” кризата с общественото здраве на запад, заключи дипломатическата служба на Европейския съюз в изтекъл доклад.

Екип за наблюдение на ЕС е събрал 80 примера за дезинформация от руски източници за почти два месеца до 16 март включително.

В тях се твърди че коронавирусът, е биологично оръжие, внедрено от Китай, САЩ или Великобритания, а други теории на конспирацията твърдят, че епидемията е причинена от мигранти или просто е чиста измама.

„Прокремълските медии са изтъкнати в разпространението на дезинформация относно коронавируса, с цел влошаване кризата на общественото здраве в западните страни, по-специално чрез подкопаване на общественото доверие в националните здравни системи“, се твърди в доклада, пише “The Guardian”.

Главният говорител на Европейската комисия по въпросите на външната политика и сигурността Питър Стано заяви, че от началото на епидемията е имало увеличение на „дезинформация, подвеждаща информация, фалшиво съдържание и просто грешни неща“.

Комисията е забелязала, според неговите думи, увеличаване на дезинформацията идваща Русия, както от източници базирани в страната, така и от такива, които имат връзки към прокремълските такива.

КАНАЛИТЕ ЗА РУСКА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ В YOUTUBE СА С МИЛИАРДИ ГЛЕДАНИЯ И МИЛИОНИ ПРИХОДИ

Една теория на конспирацията, излъчена по подкрепеното от Кремъл радио „Спутник“ през февруари, направи паралел между опиумните войни от 19-ти век и коронавируса, намеквайки, че „Англия“ и неназовани „международни организации“ се стремят да контролират китайските вътрешни работи, точно както Британската империя е принудила Китай да отвори пазарите си и да отстъпи територията си.

Междувременно, уебсайтът “Ria Fan” твърди, че “фалшивата паника” относно Covid-19 ще бъде от полза за фармацевтичните компании, които искат да спечелят повече вследствие на вируса. Също така, на фона на заплашителна музика, документален филм на “Ren TV” твърди, че вирусът може да е „биологично оръжие“, разпространено от американските специални сили в Китай.

Изследователи от центъра за изследване на престъпността и сигурността в Университета Кардиф, които извършиха проучването начело с комисията, откриха и еволюция в тактиката на прокремълските медии.

Вместо да създават дезинформация, руските източници засилват теориите, възникнали другаде, като например в Китай, Иран или САЩ.

„Тази тактика им позволява да избегнат обвиненията, че сами създават дезинформацията, като вместо това твърдят, че те просто отразяват това, което другите казват“, се посочва в доклада.

Русия обаче категорично отрече обвиненията.

„Ако имаше дори един конкретен пример, бих могъл да го коментирам, но за пореден път това са просто неоснователни обвинения“, заяви говорител на Владимир Путин.

Докладът заключва, че компаниите за социални медии вече са взели „силни мерки“ за борба с неверни твърдения, но експертите се притесняват, че те не правят достатъчно. По-специално искат да знаят колко време минава между дезинформацията, която е публикувана и мерките предприети от социалните компании за премахването ѝ.

„Който разпространява дезинформацията, по същество си играе с живота на хората“, твърди Стано.

„Всеки отговорен потребител в социалните медии трябва да е наясно с това, че има много дезинформация, която се публикува и е важно да се прави двукратна проверка, че дори и тройна проверка в медия, на която наистина имате доверие, както и винаги да гледате източниците“, добави той.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Dora Apostolova

    17 Май 2020

    Явно някои хора тук не са забравили стария си плебейски навик да четат само заглавия. Абе Razumna Roni и Bubble, прочетете съдържанието на статията, там са казани всички факти и доводи. А за по ясно и обосновано прочетете страниците на Хибридния център на ЕС https://euvsdisinfo.eu/ отбиващ путиновата дезинформация. Целта на Путин е да срине ЕС, защото много се е уплашил от европейската открита демокрация и правова държава, да не би народът му да иска и той да живее с тях, тогава ще го запита къде харчи парите му и защо продължава да го държи със 122 долара минимална заплата и ще свали режима му с ритници. От това Путин най много се страхува!

Покажи всички Скрий

Реакции