<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60651" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Специално мобилно приложение за коронавируса ще помага за повече контрол върху хората под карантина

04 Април 2020
0 1076

За 10 дни е била събрана и интегрирана цялата важна информация за коронавируса в България в мобилно приложение. Това стана ясно на специален брифинг с участието на премиера Бойко Борисов, премиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на “Информационно обслужване”

“Реализирахме мобилна апликация за всеки гражданин, насочена към това гражданите да информират за текущото си здравно състояние и да има проактивна страна и от държавата, в случай че се налага”, разкри Ивайло Филипов от “Информационно обслужване”.

В процеса по създаването на приложението са участвали 5 компании, като “Информационно обслужване” е контролирала процеса.

“В рамките на 10 дни изградихме цялата система – централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантирани и заболели хора. Тази информация достига до органите на МВР. Предвидени са множество интеграции с личните доктори, общините, МВР, пожарна и Гранична полиция”, заяви Филипов.

Премиерът обясни, че най-голямата полза от приложението е за хората, които влизат в България. Ако въведат данните, след 14 дни те ще получат известие, че вече не са под карантина и няма да е нужно да се доказва, че не е, ако бъде проверен от органите на реда.

За да се използва услугата е необходимо да се въведат лични данни, както и всякакви хронични заболявания, които даденият човек може да има.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски също изтъкна, че на базата на получената информация могат да се вземат задълбочени и обосновани научни решения за рахлабване на мерките.

“На този етап ползите са безспорни. Това са отговорите, които българските граждани чакат от нас”, коментира той.

Вицепремиерът Дончев също заяви, че няма опасност за личните данни на потребителите и това, което ще бъде споделено в приложението, спокойно може да не се включва в геоданните, които ще се предават към Щаба. Според тези данни, разработената централна система ще може да прави анализи къде и как хората могат да бъдат здравно обслужени.

Източник: БТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции