<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60562" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Цвета Караян...

Борисов отговори на Радев: Да оставим народа без извънредно положение и да го уморим! (видео)

03 Април 2020
0 34863

Премиерът Бойко Борисов коментира отправените към правителството критики от президента Румен Радев заради продължаващото в страната извънредно положение.

„Аз сутринта му се обадих да изкажа съболезнования. В ден, в който баща ти е починал, да говориш нелепици, не го разбирам. Аз няма да си го позволя. Мога много да му отговарям, но в толкова тежък за него ден няма да си го позволя“, каза премиерът.

И добави: „Ако смята, че законът с мерки, които цял свят приема, не е добър, да му наложи вето. Да оставим народа без извънредно положение и да го уморим, буквално да го уморим. Това предлага той“.

„Вече има трима депутати, заразени с коронавирус. Ами ако всички се разболеят и парламентът спре работа?“, попита премиерът.

Румен Радев: Извънредното положение забавя коронавируса, но води до обществена парализа (видео)

Той добави, че единствената призната в световен мащаб мярка срещу разпространението на заразата с Covid-19 е социалната изолация.

По-рано президентът  направи изявление във връзка с извънредното положение в България, наложено от пандемията от коронавируса Covid-19.

“Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефектите от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на достоверни и всеобхватни данни. Извънредните ограничения забавят заболяването, но доведоха до обществена парализа и безпрецедентна икономическа и социална криза“, каза държавният глава.

По неговите думи, безработицата расте с часове, а много българи спешно се нуждаят от помощ.

„Мизерията не е спасение от вируса. Гладът скоро може да надделее над страха и последствията може да са по-разрушителни от коронавируса. Затова трябва да си поставим ясни национални цели: връщане към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната с обединение на институциите и на всеки един от нас”, каза още президентът в обръщението си. 

Днес депутатите заседават в Народното събрание, за да решат дали извънредното положение, обявено в страната на 13 март, трябва да продължи до 13 май.

В момента Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и началникът на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски са в Смолян. Тримата проверят местния завод “Арексим”, който е профилиран в производство на части за индустриални машини и автомобили, но вече произвежда защитни маски.

Вестник “24 часа” припомня, че бащата на президента, Георги Радев, постъпи във Военно-медицинска академия на 4 март с коремен проблем.

Видео: Фейсбук – Бойко Борисов

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции