<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58522" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени откриха мистериозни кръгове от кости на мамути в Русия

17 Март 2020
0 725

Зловещи кръгове от кости, изградени от останките на десетки мамути, които археолози намериха, ще помогнат на учените да разберат как древните общности са оцелели през ледниковия период в Европа.

Известно е, че около 70 от тези структури съществуват в Украйна и западноруските равнини, като костите на едно от тези места са на повече от 20 000 години, сочат нови анализи, което я прави най-старата такава кръгова структура, изградена от хората, някога живяли в региона.

Според учените костите най-вероятно са били добивани от гробища на животни, а кръгът тогава е бил скрит под почвата, като в момента е на около педя под актуалното ниво на повърхността. По-голямата част от костите, открити в руските равнини, са от мамути.

Учени откриха мистериозни кръгове от кости на мамути в Русия

Общо 51 долни челюсти и 64 отделни черепа на мамути са били използвани за изграждане на стените на 9 метровата структура, като други останки са били разпръснати вътре.

Учените открили и малък брой кости от елени, кон, мечка, вълци и лисици. За първи път археолозите от Университета в Ексетер откриха и останки от овъглена дървесина и други меки недървесни растителни останки в кръговата структура, близо до съвременното село Костенки, на около 500 км южно от Москва.

Те твърдят, че това показва, че хората са изгаряли дървесина, както и кости, за да се топлят, а общностите, които са живели там, са научили къде да намират ядливи растения през ледниковия период.

„Костенки 11 представлява рядък пример на палеолитни ловци и събирачи, които са живеели в тази сурова среда.

Какво би могло да доведе древните ловци на това място? Една от възможностите е мамутите и хората да са се преселили масово в района, защото е имало естествен извор, който е осигурявал незамразена вода през цялата зима – рядко срещано явление по време на ледников период.

Учени откриха мистериозни кръгове от кости на мамути в Русия

Археологията ни показва повече за това как нашите предци са оцелели в тази отчайващо студена и враждебна среда в кулминацията на последната ледникова епоха. Повечето места на подобни географски ширини в онзи момент са били изоставени, но тези групи са успели да се адаптират, да намерят храна, подслон и вода“, сподели д-р Александър Прайор, който ръководил проучването.

Последната ледникова епоха, която обхванала Северна Европа преди между 75 и 18 000 години, достигнала най-студения си и най-тежък етап преди между 23 и 18 000 години.

Повечето общности са напуснали региона, вероятно поради липса на дивеч, който да ловуват и растителни ресурси, от които зависи тяхното оцеляване, твърдят учените.

Костните кръгове в крайна сметка също са били изоставени, тъй като климатът продължил да става все по-студен и по-негостоприемен. Преди това археолозите предполагаха, че кръговите костни структури от мамути са били използвани като жилища, но новото проучване предполага, че това може би не винаги е било така.

Източник: Metro

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции