<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58435" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Продажбата на оръжия в САЩ отбеляза рязък скок, заради паниката около коронавируса

17 Март 2020
0 850

Продажбите на оръжия и боеприпаси нарастват в САЩ, тъй като опасенията от възможни социални вълнения на фона на коронавирусната криза подтикват някои американци да се обърнат към огнестрелните оръжия като форма на самозащита.

На западния бряг стотици клиенти се наредиха на опашки пред оръжейните магазини, за да се запасят със смъртоносни материали.

„Политиците и хората, работещи с оръжия, ни казват от доста време, че нямаме нужда от оръжия, но в момента много хора са наистина уплашени и сами могат да вземат това решение”, сподели един тях.

Лари Хаят, собственик на един от най-големите магазини за оръжия в Северна Каролина – “Hyatt Guns”, каза пред “The Guardian”, че масовото купуване на оръжия в магазина му е безпрецедентно.

„Това е едва вторият път в моя 61-годишен опит, в който виждам подобно нещо“, каза той и добави, че първият път е бил след масовите стрелби в основното училище “Санди Хук” в Кънектикът през 2012 г.

„Хората усилено купуват оръжия и боеприпаси, тъй като изпитват нужда да защитят себе си и семействата си“, сподели той.

Продажбата на оръжия в САЩ отбеляза рязък скок, заради паниката около коронавируса

Хаят добави, че видът на пистолетите, които се купуват, отразяват страха, разпространен сред клиентите, тъй като интерес към ловните пушки почти няма.

Вместо това хората избират бойни оръжия и има голямо търсене на полуавтоматични пушки в стил “AR-15”.

Основният онлайн дилър на боеприпаси – “Ammo.com”, също публикува данни за продажбите си от 23 февруари до 4 март, които дават информация за мащаба на скока.

През този 11-дневен период продажбите са се увеличили с 68% в сравнение с 11-те дни преди 23 февруари.

Продажбите са особено увеличени в щатите Северна Каролина и Джорджия, които отбелязаха скок от 179% и 169%. Други щати с големи увеличения са Пенсилвания, Тексас, Флорида, Илинойс и Ню Йорк.

Продажбата на оръжия в САЩ отбеляза рязък скок, заради паниката около коронавируса

„Знаем, че някои неща влияят върху продажбите на боеприпаси, най-вече политически събития или икономическа нестабилност, когато хората смятат, че правата им могат да бъдат нарушени. Това обаче е първият ни случай, в който вирус довежда до подобен тласък на продажбите”, каза в изявление маркетинг мениджърът на “Ammo.com” Алекс Хорсман.

Освен общата тревожност около Covid-19 изглежда, че някои хора имат мотиви за закупуване на пистолети и по други причини.

“The Trace” съобщи, че в щата Вашингтон и Калифорния, местата където имаше ранни огнища на вируса, продажбите на пистолети са се увеличили рязко, задвижвани от американците от азиатски произход, които се опасяват, че може да се сблъскат с ксенофобско и расистко насилие срещу техните семейства, имайки предвид, че първоначалният източник на коронавирус е Китай.

„Хората изпадат в паника, защото не се чувстват сигурни. Те се притесняват от бунт или може би, че хората ще започнат да се насочват към китайците “, заяви Дейвид Лиу, китайско-американски търговец на оръжия.

На фона на бързината да се складират смъртоносни оръжия, има и опасения за безопасността на децата, тъй като внезапното увеличение на пушките и пистолетите по домовете на американците може да изложи децата им на риск поради липса на безопасно съхранение.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции