<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=42654" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нагледен при...

Басейнова дирекция глоби "Хидрострой" за нарушения в река Вит

22 Ноември 2019
0 5976

Басейнова дирекция "Дунавски район" е връчила акт за нарушение при извършване на дейности в река Вит при Боаза на строителната компания "Хидрострой", пише Клуб Z. Това съобщиха днес от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. 

 

В края на миналата седмица риболовният клуб "Балканка" подаде сигнал според, който баластра от коритото на реката е ползвана за изграждането на близкостроящата се магистрала "Хемус". Освен това, стана ясно, че за дейностите няма разрешение на "Басейнова дирекция", а след като телевизионни камери пристигнаха на място, камионите изчезнаха. 

 

КАКВО СЕ СЛУЧВА С РЕКА ВИТ КРАЙ "ХЕМУС" – ВЕРСИИТЕ. И ОЩЕ ВЪПРОСИ

 

След неколкодневното объркване на институциите се оказа, че в сайта на "Басейнова дирекция-Дунавски регион" на 15 ноември (петък) се е появил документ. Той гласи, че е получено искане за разрешение по Закона за водите за ползване на повърхностните води на река Вит в определения участък за изграждане на мостово съоръжение при км 89 + 270 от АМ "Хемус".

 

Според експертите обаче въпросният документ е стандартен и няма отношение към конкретното копаене в коритото на Вит. Така се оказа, че дейностите в реката са възложени от областната управа на град Ловеч, които са искали да почистят коритото. Местната власт от своя страна е сключила договор с компания "Хидрострой", която да извърши почистването.

 

Областният управител на Ловеч инж. Ваня Събчева, обясни за Клуб Z, че по договор изпълнителят „Хидрострой“ АД е длъжен да спазва законовите изисквания, свързани с дейностите по почистване на речните участъци и да осигури безопасни условия на труд при извършване на тези дейности, както и че е длъжен да се обърне към РИОСВ-Плевен и "Басейнова дирекция-Дунавски регион“, за да получи становище и разрешение за ползване на воден обект.

 

Такова разрешение обаче липсва.

 

Стигна се до днешната глоба от Басейнова дирекция за нарушаване на разпоредбите на Закона за водите. 

 

 

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции