<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61117" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Протестиращи разрушиха център за тестване за коронавирус в Кот Д’Ивоар, бил твърде близо до домовете им

08 Април 2020
0 4303

Импровизиран център за тестване на коронавирус в Кот д’Ивоар бе частично разрушен от протестиращи, заради опасенията им, че е твърде близо до домовете на хората.

Повече от 100 жители в Йопугон – търговската столица на страната, се събраха в неделя, за да протестират срещу нейното изграждане. Кадрите в социалните медии показват тълпа от хора, които свалят части от съществуващата структура и палят гуми наблизо.

В понеделник полицията на Кот д’Ивоар се сблъска с протестиращи на мястото и използва сълзотворен газ, за ​​да ги разпръсне. Според източници, жителите не искат центъра в близост до домовете си, защото се страхуват, че съоръжението ще накара вируса да се разпространи в общността.

“Те искат да ни убият. Ние не искаме този център тук”, каза Джоел Блехи, един от стотиците, които възразяват срещу сградата.

Полицията обаче заяви, че пациентите с Covid-19 няма да бъдат лекувани на мястото.

“Липсва комуникация. Това е по-скоро е като център за тестване на жителите, а не лечебно заведение”, заяви Шарл Велин, говорител на полицията.

Той добави, че никой не е пострадал при сблъсъците и че са извършени четири ареста.

Министерството на здравеопазването на страната също заяви, че това е едно от няколкото съоръжения, които се изграждат в Абиджан за доброволни тестове.

Вследствие на епидемията, властите в Кот д’Ивоар наложиха вечерен час и затвориха училища, места за поклонение и повечето магазини, в опит да възпрат разпространението на вируса. Досега страната е регистрирала 323 случая на Covid-19 и три смъртни случая от вируса.

Източник: Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции