<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61114" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Не бързайте да си отменяте резервациите за юли и август, посъветва Ангел Кунчев

08 Април 2020
0 1369

Който има резервация за море през юли и август, да не бърза да я отменя, посъветва главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от Медиапул.

Специалистът, който е част от Националния оперативен щаб за справяне със заразата от коронавирус, днес беше на проверка в Пловдив.

Той сподели оптимистични очаквания за развитието на епидемията от Covid-19 през следващите месеци. Според него, ако гледаме примера на Китай, в един обозрим период от 2-3 месеца можем да очакваме да минем през пика и да започне постепенно нормализиране.

Не отменяйте пътувания, планирани за лятото и есента, съветват от КЗП

Той обаче заяви, че е добре да се въздържим от празнуването на предстоящите празници Цветница и Великден, за да бъдем по-спокойни и по-бързо да се вдигнат ограничителните мерки.

Д-р Ангел Кунчев припомни, че в България между 50 000 и 60 000 души са поставени ежедневно под карантина и контролът на това отнема много средства и ресурси.

Оптимистичната прогонза на Кунчев за лятото идва на фона на съобщените преди ден данни от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), че над 200 000 българи са платили 250 млн. лв. за екскурзии и почивки в периода от 13 март, когато беше въведено извънредното положение до 31 май 2020 г.

В момента туроператорите не връщат пари, а предлагат т.нар. ваучер “отмяна на пътуването”. Той дава възможност на клиентите, заплатили екскурзии и почивки, да ги реализират до 2 години след вдигането на карантината.

Отделно още 100 000 българи са платили 80 млн. лв. за почивка или екскурзия през юни 2020 г.

В Пловдив д-р Кунчев посети кооперативния “Четвъртък пазар”, който е най-големият в града, за да провери как се изпълняват разпорежданията на министъра на здравеопазването за работата на фермерските пазари. Установено бе, че в пазара не се допускат граждани без маски, а на тези, които нямат, се предоставят безплатно.

Източник: Медиапул

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции