<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61105" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо мъжете са по-уязвими към коронавируса от жените?

08 Април 2020
0 480

Коронавирусната криза сякаш постави всичко под един ярък неумолим прожектор – икономическото неравенство, уязвимостта на системите на здравеопазването, крехкостта на глобализацията и предизвикателствата за справяне с научната несигурност.

Ето и още един проблем в този списък: здравето на мъжете.

Не е тайна, че мъжете в много отношения са по-нежният пол. Средно мъжете умират по-млади и са изложени на по-голям риск от животозастрашаващи заболявания, особено сърдечни заболявания и много форми на рак. Коронавирусът Sars-CoV-2 изглежда следва същия модел.

Във всички шест страни, които до 20 март са имали специфични за половете данни за смъртните случаи от Covid-19, делът на мъжете е много по-висок от този на жените. За четири от тях (Китай, Франция, Италия и Южна Корея) смъртността при мъжете е била над 50% по-висока отколкото при жените.

Най-добре е да не се доверявате твърде много на точните цифри, тъй като някои от данните могат да бъдат изкривени от различия в степента на тестване и как се регистрират и отчитат смъртните случаи, но изглежда добра причина да се доверите на общата тенденция, че този коронавирус засяга мъжете много по-тежко.

Все още не знаем защо, но това не се дължи непременно на разликите в биологията. Covid-19 е по-опасен за хора със съществуващи здравословни проблеми, по-специално сърдечно-съдови, белодробни или хипертония, като всички тези състояния засягат мъжете непропорционално.

Част от причината за този факт е поведенчески, тъй като мъжете се отдават на повече вредни за здравето навици като пушене и пиене. Учените предполагат, че тютюнопушенето е причината за по-високата смъртност при мъжете, тъй като в Южна Корея например, където съотношението на смъртността между мъжете и жените Covid-19 е близо 2:1, процентът на тютюнопушенето при мъжете е най-висок от всички страни от ОИСР. Възможно е и други различия в поведението също да играят роля – например неспазването на съветите за често и старателно миене на ръцете.

Защо мъжете са по-уязвими към коронавируса от жените?

И все пак биологичните разлики също могат да бъдат замесени.

Мъжете имат по-слаба имунна система и затова са по-податливи на редица инфекциозни заболявания, като например тези, причинени от бактерии. Едно от потенциалните обяснения е, че половите хормони, които се различават при мъжете и жените, участват в начина, по който имунната система се защитава от патогени.

Въз основа на миналите пандемии бихме очаквали, че SARS-CoV-2 ще представлява по-голям риск за мъжете, тъй като новият коронавирус е тясно свързан с вируса, предизвикал епидемията от ТОРС (тежък остър респираторен синдром) през 2003 г., за която смъртността бе значително по-висока при мъжете. В Хонконг например, са починали 21,9% от мъжете със заболяването, в сравнение с 13,2% от жените, като и тогава е възможно по-високият дял на пушачите сред мъжете да е допринесъл за разликата.

Едно проучване обаче установило, че има и по-висока смъртност сред мишките от мъжки пол, заразени с вируса SARS, което предполага, че половите разлики в имунния отговор също са отговорни.

Има още много неща, които не разбираме за разликите в пола, наблюдавани досега при Covid-19, но има и такива, на които си заслужава да обърнем внимание.

Половите различия в нашата уязвимост към този коронавирус и други животозастрашаващи заболявания се оформят от социалните норми и практики. От една страна, тестовете на лекарства пренебрегват жените, понякога на основание, че техните хормонални цикли “усложняват” резултатите, вследствие на което някои одобрени лекарства са имали непропорционални и непредвидени странични ефекти върху жените.

От друга страна, ние настояваме да представим мъжете като „по-силния пол“, за които търсенето на лекарска помощ е признак на слабост, докато изведнъж не е станало твърде късно.

Нашите общества често изглеждат решени да насърчават тези различия. Маркетингът на цигари, поне до 80-те години, бе насочен към мъже със стереотипи на здравия, независим мъж. Дори днес тютюнопушенето се разглежда в Китай и други азиатски страни не само като мъжествено, но и като почти съществен аспект на бизнес отношенията и връзката между мъжете.

Защо мъжете са по-уязвими към коронавируса от жените?

Докато много проблеми на половите различия в глобалното здраве произтичат от недостатъчното представяне на жените във всички сектори, засилването на такива стереотипи създава проблеми и за двата пола.

Въпреки че здравословните условия падат по-тежко върху мъжете, те самите също е по-малко вероятно да направят нещо по въпроса, тъй като всякакви проучвания показват, че жените са значително по-склонни да търсят съвет за здравеопазване.

Независимо от факта, че мъжете са изложени на по-голям риск от много видове рак, едно скорошно проучване в САЩ предположи, че само мъжете, които вече са получили диагноза за рак, използват здравните услуги толкова често, колкото жените.
Без да правим някакви предположения за отделни случаи, клишето на болен човек, който се върща преждевременно обратно на работа и само влошава нещата, отчасти е обосновано в действителноста.

В такъв случай, половите различия в чувствителността към Covid-19 са напомняне на проблеми, за които отдавна знаем, но не успяваме да разрешим. Дори самите непълни статистически данни за тези различия отразяват непризнаване на дългогодишните препоръки на СЗО за разделяне на статистиките по пол, така че причините и отговорите да могат да бъдат разбрани по-добре.

Вероятно поради биологични и културни причини мъжете и жените често са засегнати различно от болесттите, но докато не разберем защо, всички ще продължаваме да сме от губещата страна.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции