<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=42982" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Продадоха ша...

Вижте първия хибриден летящ автомобил, който ще влезе в употреба през 2021 г. (видео и снимки)

04 Декември 2019
0 1632

Първият в света хибриден летящ автомобил най-после направи своя дебют в Маями, Флорида, след като бе в процес на създаване повече от век.

 

Наречен "Pioneer Personal Air Lending Vehicle", или "PAL-V", този автомобил е оборудван с прибиращи се витла и може се издига на височина до 3810 метра. Той ще се задвижва с бензин и ще достига скорост до 320 км/ч във въздуха и до 160 км/ч на земята.

 

 

""

 

 

Холандската машина вече е в производство и се продава за 599 000 долара, като към момента вече има 70 предварителни и първата доставка се очаква да бъде през 2021 година.

 

Летящата кола може да побере двама души, има четирицилиндров двигател с 230 к.с. и може да се "трансформира" от триколесна кола в жирокоптер само за 10 минути. Само преди две години, списание "Maxim" избра PAL-V като най-вероятната компания, която да произведе „истински“ летящ автомобил и ето на – тези прогнози се сбъднаха.

 

Робърт Дингеманс, главният изпълнителен директор на PAL-V, обяви в по-ранно изявление, че след години упорита работа, побеждавайки техническите и квалификационни предизвикателства, неговият екип е успял да създаде иновативен летящ автомобил, който да отговаря на съществуващите стандарти за безопасност, определени от регулаторните органи по цял свят.

 

 

""

 

 

„Докато концепциите на други производители на летящи автомобили изискват модифицирани разпоредби и в много случаи все още не съществуващи технологии, PAL-V преднамерено избра да проектира и изработи летящ автомобил с доказани технологии и напълно съобразен със съществуващите разпоредби“, каза той в своето изявление.

 

Той е изработен от въглеродни влакна, титан и алуминий, тежи 680 кг и изисква писта от минимум 160 метра за излитане и само 30 метра за кацане. "Автомобилът" е снабден с подобна на мотоциклет система за управление, която разчита на водача да управлява автомобила с лост както на земята, така и във въздуха.

 

 

""

 

 

„Летящите автомобили присъстват в киното от много време, но най-накрая те ще станат реалност“,  каза Дингеманс пред Associated Press.

 

Малко по-евтината версия, която следва да бъде направена в бъдеще – Pal-V Liberty Sport, ще се продава на цена от 335 000 долара.

 

 

""

 

 

Фирмата е проектирала превозното средство така, че с едно натискане на бутоните, витлата да се сгъват надолу и да се събират като криле на прилеп на върха.

 

Дизайнът включва пробив от 2005 г., когато холандската компания "Carver" изобрети накланяща се система за триколесни превозни средства, която да се противопостави на високия център на тежестта на Pal-V и да го направи годен за пътищата.

 

Компанията твърди, че Pal-V не е хеликоптер, при който витлата се задвижват от двигател, а е жирокоптер, при който витлата се въртят благодарение на въздушния поток. Дори и двата двигателя да бъдат отрязани, лопатките все още ще могат да се въртят.

 

 

""

 

 

"Роторът няма захранване, така че всъщност това е парашут, който винаги е на разположение", каза Дингеманс.

 

Различни версии на хибридния автомобил се разработват в Чехия, Словакия, Япония, Китай и Съединените щати, но щастливите собственици ще се нуждят както от шофьорска книжка, така и от лиценз за пилотиране.

 

След като бъде произведено, превозното средство ще трябва да извърши поне 150 летателни часа и да премине обширни тестове, за да получи сертификат от базираната в Кьолн Европейска агенция за авиационна безопасност (EASA).

 

 

""

 

 

Накрая, след като всичко бъде финализирано, това ще позволи на компанията да го сертифицира съгласно разпоредбите на "FAR 27" в Америка.

 

100-литровият резервоар ще осигурява полет между 400 и 500 км на надморска височина до 3500 метра, а по пътищата ще може да измине до 1210 км.

 

„Тази мечта съществува вече 100 години. Когато първият самолет бил изобретен, хората вече започнали да се чудят как да го пригодят и за пътищата", каза миналата година пред AFP, главният маркетинг директор на компанията  – Маркъс Хес

 

 

 

Източник: DailyMail

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции