<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61942" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Германия започва да смекчава някои от ограниченията заради коронавируса

16 Април 2020
0 1285

Правилата за социална дистанция в Германия се удължават поне до 3 май. Това стана ясно след заседание на германския канцлер Ангела Меркел с ръководителите на 16-те германски федерални провинции, пише Медиапул.

Въпреки това някои магазини ще могат да подновят работа още следващата седмица.

Пред репортери Меркел каза, че в Германия досегашните мерки са довели до “крехък междинен успех” в борбата с епидемията. Тя допълни, че провинциалните правителства препоръчват на гражданите си да носят предпазни маски, докато пазаруват и са в градския транспорт. Ето защо властите като цяло препоръчват носенето на маски.

Канцлерът допълни, че на училищата в страната ще бъде разрешено да подновят работа поетапно от 4 април. Меркел обяви и смекчаване на ограниченията, което ще се изрази с отваряне на някои магазини от 20 април. Тя поясни, че става дума за магазините, които са с площ от по-малко от 800 квадратни метра.

Събиранията на много хора, като например спортните прояви или концертите остават забранени най-малко до 31 август, според документ, изготвен от канцлера и лидерите на 16-те провинции и предаден на пресата.

Меркел увери, че болниците в страната не са препълнени. Тя обаче каза, че засега няма да има религиозни служби.

Междувременно вицеканцлерът и министър на спорта на Австрия Вернер Коглер обяви нова крачка към нормализиране на живота в страната. На 1 май ще отворят врати някои спортни съоръжения в Австрия.

89-годишен германец и 85-годишната му приятелка от Дания се събраха на границата за по едно питие (снимки)

А около 10 000 деца в Дания се завръщат в яслите, детските градини и училищата. След като постигна напредък в спирането на разпространението на новия коронавирус, страната изпраща децата до пети клас обратно в класната стая след едномесечно прекъсване на учебните занятия.

Финландия пък премахна огражденията на входовете и изходите от района на столицата си, който близо три седмици бе отцепен от останалата част на страната. Това е първото облекчаване на наложените заради коронавируса ограничителни мерки.

В Литва от днес започва постепенно отслабване на строгите мерки срещу разпространението на коронавируса, заяви премиерът на страната Саулюс Сквернелис.

Облекченията ще се отнасят за магазините със собствен вход, в които може да се контролира притокът на клиентите. Магазинерите трябва да ограничават контактите си с клиентите до 20 минути и да осигуряват за всеки клиент минимум 10 квадратни метра свободна площ. Извънредното положение и националната карантина в Литва са в сила до 27 април.

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции