<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=24459" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Камионът в Бе...

Германската полиция официално: Случилото се в Берлин е терористичен акт, жертвите вече са 12

20 Декември 2016
0 16489

Жертвите на камиона, който се вряза в коледен базар в Берлин, вече са 12. Ранените са 48, като някои от тях са в тежко състояние. 

 

Първоначално органите на реда в Берлин твърдяха, че не се знае дали нападението е било умишлено или инцидент. Във вторник рано сутринта обаче германската полиция съобщи, че става дума за терористичен акт. Машината е изминала 50 метра преди да спре и е разрушила дузина къщички на базара. Свидетели съобщават за силен взрив, който бе последван от предупреждения на полицията, че от камиона може да изтича газ, пише mediapool.bg.

 

Националността на мъжа, който напусна камиона и тръгна да бяга и който бе задържан от полицията снощи все още не е ясна. Властите потвърдиха и че откритият в камиона мъртъв мъж е от полски произход и не е карал по време на инцидента. Това засилва версиите, че превозното средство е било откраднато или отвлечено. 

 

КАМИОНЪТ В БЕРЛИН СЕ ВРЯЗАЛ С 60 КМ/Ч В ХОРАТА НА КОЛЕДНИЯ БАЗАР, ВЕЧЕ ИМА ЗАДЪРЖАН ЗА ИНЦИДЕНТА

 

Камионът е собственост на полска фирма, а шофьорът е бил поляк. Собственикът на фирмата обаче обяви, че не е имал връзка с него от вчера на обяд.

 

Нашето свободно общество трябва да е отворено и да празнува Коледа като празник на семейството, на щастието. Това беше унищожено днес. Но предупреждавам всички да не избързваме със заключенията и да променяме начина си на живот. За това не искам да спекулирам повече, каза Андреас Гайзел, вътрешен министър на провинция Берлин.

 

Белгия предприе мерки срещу нападения над коледните базари

 

Белгийските власти са предприели снощи проверка на мерките за сигурност около пазарите за Коледа в Брюксел заради нападението в Берлин.

 

Властите уверяват, че проникването на големи превозни средства в пешеходните зони в столицата е възможно само през определени места, запречени от полицейски автомобили. Заграждения с бетонни блокове на входовете не са поставени, за да може оттам да преминават спасителни екипи в случай на необходимост.

 

Засега Белгия запазва третата, предпоследна степен на готовност за атентат, въведена още преди година. В събота властите съобщиха, че десетина непълнолетни са задържани за подготовката или извършването на нов атентат на коледен пазар.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции