<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61026" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Мръсният въздух увеличава смъртните случаи от COVID-19

07 Април 2020
0 322

Мръсният въздух спомага за увеличаване броя на смъртните случаи от COVID-19, пише Гардиън.

Данните са от изследване, проведено в САЩ. Резултатите сочат, че дори леко влошаване на атмосферния въздух може да доведе до 15% повече смъртни случаи сред заболелите. Затова авторите на изследването твърдят, че в страните с по-мръсен въздух се регистрират и повече починали.

За пореден ден София диша мръсен въздух, Фандъкова предлага “бял билет”

Връзката между различните респираторни заболявания и замърсения въздух е доказана отдавна. Сега обаче учените прибавят и коронавируса към категорията болести, чийто прояви се влошават от замърсената атмосфера.

В доклада на американските специалисти се посочва, че подобни са били резултатите при сходно изследване на епидемията от SARS прес 2003 г. Тогава също е установено, че мръсният въздух е предпоставка за повече смъртни случаи.

България е сред държавите с най-висока смъртност от мръсен въздух, сочи доклад на ЕК

Тази връзка се отчита и в друг доклад, засягащ специално Италия. В документа се посочва, че най-високите нива на смъртност са в северната част на страната, където и въздухът е най-замърсен.

Източник: Гардиън

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции