<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61050" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Швеция продължава да не въвежда карантина, въпреки нарастващия брой жертви от Covid-19

08 Април 2020
0 2860

Швеция е изправена пред все по-голям натиск да наложи пълна карантина заради коронавируса, след като броят на смъртните случаи нарасна с близо 20 на сто за ден, пише The Independent.

Досега правителството се съпротивляваше на призивите за закриване на кръчми, ресторанти, офиси и училища. Все още са разрешени събирания на хора до 50 души.

Швеция отчете най-високата си смъртност от коронавируса за ден

Това е на практика същият подход, предприет от Обединеното кралство, преди премиерът Борис Джонсън да обяви карантина на 23 март. Тогава жертвите на Острова вече бяха станали 335.

Швеция обаче избягва да използва термина „стаден имунитет“.

В понеделник шведската Агенция за обществено здраве или Folkhälsomyndigheten обяви 76 нови смъртни случая, най-големият дневен ръст досега. Във вторник тя съобщи за още 114 смъртни случая, но предупреди, че някои от тях са били в предишните дни.

Общият брой на смъртните случаи вече е 591. В същото време властите твърдят, че броят на случаите намалява.

Всичко това предизвика безпокойство в съседна Финландия, която обяви засилен граничен контрол във вторник, за да ограничи влизането само на най-важните работници до 13 май. Стотици здравни служители, живеещи във Финландия, преминават северната граница със Швеция всеки ден.

Сега се очаква шведското правителство да внесе законопроект, с който да поиска от парламента да му предостави по-широки изпълнителни правомощия за три месеца, включително правото да затваря летища и железопътни гари. Все още не е ясно кога ще се проведе гласуване по въпроса.

Правителството обаче заяви, че ще поддържа отворени вътрешните въздушни пътувания, като ще се пътува по осем маршрута до северна Швеция и остров Готланд.

Швеция продължава да не въвежда карантина, въпреки нарастващия брой жертви от Covid-19

Премиерът Стефан Льовен каза, че се доверява на шведите да се “държат като възрастни” и да следват насоките за социално дистанциране, докато държавният епидемиолог Андерс Тегнел заяви, че е “много скептичен към карантината”.

Миналата седмица петиция, подписана от над 2000 лекари, учени и професори, призова шведското правителство да затегне ограниченията и да приложи строги мерки за стопиране на заразата.

Източник: The Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции