<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58485" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво да не п...

Иван Гешев: Трябва да се мине в режим на военно положение, Банско под карантина (видео)

17 Март 2020
0 6925

Град Банско да мине под карантина, предложи на извънредно заседание на Правната комисия на Народното събрание главният прокурор Иван Гешев.

„Ситуацията се променя с часове. Отговорност на държавата е да се вземат твърди, адекватни и навременни мерки тук, сега и веднага. Утре ще е късно“, каза той.

И добави: „Аз, като представител на прокуратурата смятам, че трябва да се вземат много по-радикални мерки за предотвратяване на последици, каквито вече виждаме в Европа. Нека не мислим за икономиката на първо място. Какво е тя без хората, без децата ни и родителите ни? Икономика се възстановява. Аз призовавам за радикални мерки, колкото и крайно да звучи в момента.“

Главният прокурор е категоричен, че един проблем се решава, когато е в началото, а не в краен стадий.

Излезе втора положителна проба за коронавирус в Банско (видео)

„Екскурзиите в чужбина, международни превози на хора, двжение на хора между градовете, които няма нужда да си ходят на гости, т.е. междуградските пътувания – това са въпроси, които трябва да бъдат решени. Трябва да се мине в режим на почти военно положение“.

Гешев посочи, че става дума за строги действия в борба срещу коронавируса, които прокуратурата не може да приеме, но може да предложи на държавата.

Боровец, Банско и Пампорово затварят ски-зоните си заради коронавируса

„Сега е момента да се разбере дали България има държавници или хора, които играят на политиканство“, заяви той.

На извънредното заседание се обсъжда проектът за Закон за мерките по време на извънредното положение, обявено от Народното събрание на 13 март. Той е внесен от депутати от ГЕРБ и предвижда изменения в 13 закона, включително и в Наказателния кодекс.

„Този проектозакон вчера може би е бил актуален, към днешна дата не е актуален, а утре ще е безсмислен. В реално време наблюдавам, че ситуацията се променя с часове. Процесите, които текат у нас, наподобяват много на процесите в Италия”, каза Гешев.

Той добави, че сега държавата трябва сама да произвежда всичко.

Видео: Нова тв

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции