<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58201" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов: По 100...

На неделните литургии продължават да дават причастие с обща лъжица, въпреки пандемията от коронавирус (видео)

15 Март 2020
0 4230

Заради въведеното извънредно положение и коронавируса, литургиите в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” ще се излъчват на живо в интернет, стана ясно вчера. Въпреки това обаче на службата продължават да се допускат хора, голяма част от които са възрастни.

“В храма влизат молещи се по един, на разстояние поне един метър и половина. Вземат се мерки като почистване на дръжките на вратите на църквата и иконите, които не е разрешено да се пипат с пръсти, а тези, които имат притеснения, могат да не ги целуват”, казват от БПЦ. Дали подобни “мерки” обаче са достатъчни, преценете сами.

Най-големият проблем обаче се оказва как да бъде дадено причастие на вярващите по време на неделната литургия, предаде бТВ. В световен мащаб това предизвика дебати между различните християнски деноминации.

Светият синод с абсурдно изказване: Епидемиите прекратяват действието си в църквата, заразяват се само хора със слаба вяра

В разрез с призива за драконовски предпазни мерки, засега Българската православна църква е решила да продължи да дава свето причастие на вярващите с една обща лъжичка. Въпреки че тя е сребърна, все пак съществува огромен риск от зараза с особено опасния за по-възрастните хора COVID-19.

Ние от “Господарите” се надяваме, че Църквата ще вземе предвид всички разпоредби за висока хигиена и ограничени социални контакти, така че допълнителното разпространение на коронавирус и каквито и да е други болести да бъде предотвратено.

Източник: бТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции