<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57506" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Конституционният съд допусна за разглеждане питането на Иван Гешев за имунитета на президента

10 Март 2020
0 568

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество делото, образувано по поставени от главния прокурор Иван Гешев въпроси, свързани с имунитета на държавния глава, пише Свободна Европа.

Това се случи с девет гласа „за“ и три изразени особени мнения. Тримата съдии с особено мнение са Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова.

Припомняме, че главният прокурор поиска тълкуване на основния закон през януари. В него той защитава тезата, че конституционната разпоредба, която позволява действащ държавен глава да бъде разследван за държавна измяна и нарушение на конституцията, е неясна и се нуждае от тълкуване.

Той попита какво е държавна измяна и може ли президентът да бъде преследван от закона по време на мандата си, въпреки че има имунитет. Първоначално в искането не се правеше връзка с конкретен казус, а беше е уточнено, че “абстрактният характер на тълкуването, което извършва КС, не изисква задължително наличие на определен, конкретен правен спор“.

“ИМА ВИСОКА СТЕПЕН НА ВЕРОЯТНОСТ РУМЕН РАДЕВ ДА Е СЪПРИЧАСТЕН КЪМ ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ”, ОБЯВИХА ОТ ПРОКУРАТУРАТА

По-късно Гешев заяви, че питането на имунитета на Радев е за конкретен случай. Впоследствие пресцентърът на държавното обвинение публикува аудио записи на президента, който обсъжда с командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г.

ПРОКУРАТУРАТА ПУСНА ЗАПИСИТЕ ОТ СРС С ПРЕЗИДЕНТА (АУДИО)

След като редица юристи съобщиха, че прокуратурата извършва нарушение на закона с разпространяването на СРС-та, от държавното обвинение започнаха да наричат записите „веществени доказателства“.

Източник: Свободна Европа

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции