<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=45888" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Евродепутатъ...

Пациенти плащат абсурдни такси за престой на операционна маса и мерене на кръвно (видео)

13 Декември 2019
0 1448

Абсурдни такси начисляват някои болници у нас, алармира Нова тв. Оказва се, че те искат от пациентите си 892 лв. за ангажиране на час за операционна зала, пари за медицински изделия на стойност 1080 лв. (при доставна цена от 94 лв.), както и цени от 300 лв. за самостоятелна стая.

 

И това са само част от странните начисления.

 

900 ЛВ. НА ДЕН ЗА СТАЯ И 8 ЛВ. ЗА WI-FI ИСКАТ В БОЛНИЦИ

 

„Ние покриваме това, което е регламентирано в закона. Лечебни заведения, които ползват обществен ресурс, имат право да взимат допълнителни плащания за три неща – избор на лекар и екип, самостоятелна стая и избор на индивидуален сестрински пост”, обясни в студиото на "Здравей, България" д-р Мими Виткова от Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване.

 

НЗОК ВЕЧЕ ЩЕ ПЛАЩА ПО-МАЛКО ЛЕКАРСТВА ЗА ЕДНО ЗАБОЛЯВАНЕ?

 

„Има цени на стая по 300 лв., каквито няма и в 5-звездните хотели в България. Ситуацията, в която сме поставени, е или да спазваме закона и да губим клиенти, или да го нарушаваме. Нашата теза е, че обществените средства за здравеопазване са недостатъчни”, смята Виткова.

 

Тя разказва, че са получавали фактура за медицински изделия на стойност 1080 лв., а когато проверили цената от вносителя, тя била 94 лв. Проблем според нея се оказва, че фирмата, която продава въпросните принадлежности на болницата, е собственост на хората, които притежават и самата болница. Така печалбата не се калкулира в лечебното заведение, а във фирмата, която продава консумативите.

 

Друг прийом е да се дава декларация на пациента, с която той се отказва от приемане по клинична пътека и бива третиран като частен пациент.

 

 

Източник: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции