<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Фандъкова постави рекорд по дългогодишно управление на София

10 Март 2020
0 185

Йорданка Фандъкова е първата жена градоначалник на столицата, а от днес и кметът, който се е задържал най-дълго на този пост. Тя е градоначалник вече 10 години, 3 месеца и 16 дни – от днес с ден повече от известния учен – хидроинженер и член-кореспондент на БАН –  Иван Иванов, пише Dir.bg.

Инж. Иванов беше най-дълго управлявалият софийски кмет – от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. Под ръководството на инж. Иванов Столичната община извършва множество подобрения и нововъведения по отношение на водоснабдяването, канализацията, павирането, електроснабдяването, озеленяването, чистотата на града. Въвежда се автобусният (26 април 1935) и тролейбусният (8 февруари 1941) транспорт. Като кмет Иванов работи по прокарването на рилския водопровод до града, проектант е и на яз. “Бели Искър”.

Йорданка Фандъкова пусна карта на маршрутите до София без винетка

Днес рекордът на Иван Иванов беше счупен от Фандъкова, която положи за първи път клетва като кмет на 23 ноември 2009 г.

“За мен София е кауза – над 1,5 млн. дyши да живеят в подреден град, вбесява ме популизмът на политици, приемащи я за кариерен трамплин”, заяви след като бе избрана за пореден път Фандъкова.

До края на поредния ѝ мандат се очаква да бъдат завършени ремонтите на десетки квартални улици. Трябва да заработят Княжевският и Драгалевският лифт, а общинската администрация да предоставя по-бърза услуга на гражданите. Такива бяха обещанията, дадени след последните спечелени избори.

Фандъкова призна, че въздухът в София е бил замърсен три пъти над нормата

Като най-голямо постижение в управлението й е работата по подземната железница на града. Тази година предстои да се пусне в експлоатация и третия лъч на метрото.

Източник: Dir.bg

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции