<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57190" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Финландско г...

Филм на BBC изобличи ферми за тигри, чиито кости се продават по-скъпо от кокаина

04 Март 2020
0 566

През последните няколко години бракониерството има пагубно въздействие върху популацията на тигрите по света, която вече е намаляла с над 90 процента за последните 100 години и по-малко от 4000 тигри са останали в природата.

 

Някои тигрови ферми обаче, създадени, за да помогнат за възстановяване на популацията им, всъщност обслужват черния пазар, където животните се отглеждат и се продават.

 

Ужасяващото е, че дори костите им или неродените им бебета се събират и продават на въпросния черен пазар.

 

Някои животни биват жестоко удавяни или убивани от електрически ток, преди да бъдат одрани, нарязани и варени в продължение на дни, като всичко това се прави за подхранването на черния пазар, от който се възползват купувачи с високи финансови средства.  

 

В нов документален филм на BBC, наречен “Тигрите: Лов на трафиканти”, бившият морски пехотинец и природен активист Алдо Кейн разкрива и се се впуска в тъмния свят на незаконните ферми за тигри в Югоизточна Азия, за да изобличи ужасяващите практики.

 

Филм на BBC изобличи ферми за тигри, чиито кости се продават по-скъпо от кокаина

 

В едночасовия филм Кейн и неговият екип пътуват през Китай, Лаос, Тайланд и Виетнам, за да проучат как тигровите ферми стимулират търсенето на тигрови продукти, като продължават незаконната търговия и подхранват бракониерството.

 

„Когато ударите бракониерите на най-ниското ниво, не се справяте с проблема – всичко, което правите, е да залепите лепенка върху нещо, което е много, много по-голямо.

 

Филм на BBC изобличи ферми за тигри, чиито кости се продават по-скъпо от кокаина

 

По-голямата част от хората са чували за бракониерството на тигри и преди, но не са знаели причината, поради която то продължава да се увеличава. Това се дължи на селското стопанство и трафикантите, които продават продуктите си повече, което от своя страна увеличава търсенето на диви тигри”, каза Кейн за “LadBible”.

 

Тигрите в плен често се отглеждат за търговия с нелегални продукти като тигрово костно вино и тигрово костно лепило, за които мнозина смятат, че имат лечебни сили.

 

Тигровото лепило дори често е със стойност по-висока от тази на кокаина.

 

Кей бил шокиран да види условията, в които тигрите живеят.

 

„Мисля, че най-трудното нещо за мен беше вероятно мащабът на операциите. Не говорим за занаятчийско производство на сорт хубаво вино… говорим за ферма за тигри с 200 тигри в нея, всички от които се отглеждат, за да бъдат убити с цел производство на луксозни продукти и вино.

 

Филм на BBC изобличи ферми за тигри, чиито кости се продават по-скъпо от кокаина

 

Дори дивите тигри да не бяха застрашени, нехуманното отношение към животните, което видяхме в Югоизточна Азия, бе доста обезпокоително”, каза той.

 

„Тигрите във Виетнам бяха клинично затлъстели и се движеха изключително трудно. Те се продават на килограм и по този начин цената лесно може да се повиши с няколко хиляди долара. Кралят на джунглата е сведен до една ужасно малтретирана котка с наднормено тегло, живееща в клетка. Беше ужасяващо да го видя с очите си”, добави той.

 

Чрез въздействащия си филм, Кейн се надява да хвърли светлина върху това колко сложна и брутална е нелегалната търговия с тигри и как вината не е задължително да падне върху онези, които продават въпросните продукти.

 

Филм на BBC изобличи ферми за тигри, чиито кости се продават по-скъпо от кокаина

 

“Правителствата трябва да потушат този черен пазар и наистина го могат. Те го направиха с бракониерство на пандите и много добре можем да видим резултатите от това в Китай. В крайна сметка всичко се свежда до по-добра информираност на хората, които използват продуктите, а също и на правителствата, които обезателно трябва да се включат в борбата за прекъсване на практиката.

 

Що се отнася до дивите тигри, съществуващи в природата обаче, то определено не им остават много години”, сподели Кейн.

 

 

Източник: LadBible

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции