<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61327" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 61 000 са бе...

Боил Банов: Даваме три минимални работни заплати на артистите в страната (видео)

10 Април 2020
0 418

Министърът на културата Боил Банов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обявиха на брифинг днес нови мерки, които да подпомогнат артистите в страната по време на кризата с коронавируса.

“Тук сме днес, за да обявим добри новини за българските артисти, за целия сектор. Преди два дни, в сряда, се взе едно много важно решение от Министерски съвет. То е по отношение на заетите в държавните културни институти, които са обезпечени в рамките на един период до 6 месеца техните трудови възнаграждения и осигуровки. Така че да бъдат спокойни за своята работа и когато, дай Боже скоро, подновят срещите със своите зрители, да нямат притеснения, ако първоначално няма голяма вълна от публика. В рамките на държавния сектор подсигурихме в един добър период хората да се чувстват спокойни и да работят и подготвят нови продукти”, каза Банов.

Той обясни, че и за свободния сектор ще се приложи мярка.

“За времето на извънредното положение, плюс един месец след това, ще се осигури по една минимална работна заплата на тези хора заедно с осигуровките. За най-нуждаещите се. За тези, които за миналата година са заработвали до 1000 лв. доход на месец. Това е една много важна подкрепа, за да се премине през най-тежката част от кризата”, допълни още министърът на културата.

Банов подчерта, че артистите трябва да имат самочувствие.

„Да дойдат спокойно и да се заявят. Това не е социална помощ, това е една грижа в много тежка ситуация, както очакваме след това артистите да се погрижат за нашия дух, за нашия просперитет и за нашето позитивно връщане към живота”, обясни той.

“Разработваме механизми и за след извънредното положение”, категоричен бе той.

След журналистически въпрос относно глобата му за пушене по време на онлайн заседание на Министерски съвет, Боил Банов се извини.

Глобиха министър Банов след сигнал, че пуши по време на онлайн заседание на МС

„Не е правилно това, което направих, извинявам се на българското общество. Днес очаквам да получа акта. Не знам кога ще го платя, защото ми дойде малко в повече, нямаме и заплати сега“, коментира министърът на културата.

Боил Банов: Даваме три минимални работни заплати на артистите в страната (видео)

“Скоро ще стане месец, откакто сме в извънредно положение. Общо 72 000 са безработните в този момент, но от 3 дни на схемата 60/40 имаме 15 000 души, които няма да загубят работата си, благодарение на схемата. Тази програма за запазване на заетостта показва добри резултати“, обясни социалният министър Деница Сачева.

По думите ѝ, за вчерашния ден 1553 заявления са получени по мярката 60/40 – част от тях са от творчески колективи. Те ще запазят 22 015 служители и работници.

5000 души се регистрираха като безработни у нас само за ден (видео)

“За втори ден имаме по-ниски нива на регистрирани нови безработни. Вчера това са 4680 души, от тях 3385 са се регистрирали заради кризата. 502 са намерили работа”, каза още Сачева. Общия брой на наетите до момента е 11 033 души.

По отношение притесненията за храна и изхраняване на нуждаещите се , тя напомни, че общините могат да кандидатстват за обслужването на почти 40-45 000 души общо по места по програмата “Социален патронаж”.

Около 22 000 души могат да получат топъл обяд по едноименната програма. С дарения, допълнително 1200 семейства ще бъдат изхранени.

Видео: Нова тв

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции