<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=68848" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гешев: Прокур...

Борисов: Морето пред “Росенец” се охранява строго от вчера по искане на шефа на НСО (видео)

10 Юли 2020
0 9297

Премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Младен Маринов, транспортният министър Росен Желязков и военният министър Красимир Каракачанов дадоха брифинг пред журналисти преди минути в Министерския съвет.

Премиерът представи писмо от НСО за охраната на Ахмед Доган в парк “Росенец”. От него става ясно, че е поискана охрана на сушата от юли до 15 септември. 

Борисов: Морето пред &#8220;Росенец&#8221; се охранява  строго от вчера по искане на шефа на НСО (видео)

Брифингът дойде минути, след като бе разпространена информацията, че достъпът по море в акваторията и района на парк „Росенец“, където се намират “летните сараи” на почетния председател на ДПС, е забранен.

От снощи са забранили достъпа и по море до „сараите на Доган“?

Борисов: Морето пред &#8220;Росенец&#8221; се охранява  строго от вчера по искане на шефа на НСО (видео)

В района е забранено плаване, заставане на котва, риболов и водолазни дейности. Забраната е влязла в сила от 21 часа снощи и ще важи до 21 часа на 15 септември.

Охранители бутат и блъскат в морето бившият правосъден министър Христо Иванов (видео)

Борисов: Морето пред &#8220;Росенец&#8221; се охранява  строго от вчера по искане на шефа на НСО (видео)

“Писмото е подписано от началника на НСО, който е назначен от президента. Целта е това писмо да бъде разпространено да всички институции, включтелно МВР, “Морска администрация” и Военното министерство”, обясни Борисов.

“Според писмото излиза, че Министерството брани сараите на Доган. Добре ли са го измислили? В единия ден Радев казва НСО да прецени какво да направи. На следващия ден ни се изпраща това писмо. Като говорих за сценарии някои ми се усмихваха, ето го продължението на този сценарии”, посочи още той.

“Съжалявам, че в ден, в който са впрегнати всички сили на финансовото министерство, в държавата се обсъждат такива неща. Призовавам всички партии да се пазят от такива провокации”, заяви още премиерът.

Борисов каза и че съжалява, че върху НСО се оказва такъв политически натиск. По време на БГ председателството работили перфектно, дори една кола не им загаснала, там работели добри професионалисти. 

Борисов: Морето пред &#8220;Росенец&#8221; се охранява  строго от вчера по искане на шефа на НСО (видео)

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че армията няма право да защитава паркове и акватории. Той попита началникът на НСО няма ли да поиска оставката на офицера, захвърлил българското знаме.

Каракачанов определи това негово действие като позорно.

Освобождават български тирове от блокираната граница между Италия ...

“Интересните въпроси, които повдигаме, е защо точно вчера НСО и въз основа на какви и от кого получени данни реши да наложи ограничения около тази акватория.” Това каза министърът на транспорта Росен Желязков.

Той добави, че би било редно да се даде и обяснение на какво се основава искането да действат ограничения точно за периода от днес до 15 септември.

„Дали това не е показателен опит за въвличане на държавни органи в политически контекст”, запита транспортният министър.

От думите на Желязков стана ясно, че “Морска администрация”, която е под негово управление, е задължена да спазва заповедите на НСО. Същото важи и за другите институции.

Борисов: Морето пред &#8220;Росенец&#8221; се охранява  строго от вчера по искане на шефа на НСО (видео)

“Разпоредил съм на професионалното ръководство изключително добре да съблюдават закона”, обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

“Аз държа всяка служба да изпълнява в пълен обем своите компетентности, чак тогава да търсят други служби”, каза още той. От изказването на министъра се разбра, че той не желае разделителна линия с Националната служба за охрана (НСО). Това е нещо, което потвърди вчера и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Коментарът на Младен Маринов идва след множеството запитвания какво са направили служителите на Районното управление в Бургас, когато са били повикани от съпредседателя на ДБ Христо Иванов и колегите му, които имаха сблъсък с гардове на НСО.

Напрежението се случва броени дни, след като съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и негови съпартийци направиха опит да акостират на брега на т. нар. „летен сарай“ на Ахмед Доган и бяха изгонени от охраната на обекта.

Много хора се канят да посетят тази събота плажа на “Росенец”, организирани във фейсбук-събитие “Масово ходене на охраняем плаж”, за което до този момент са се записали над 5000 души, а 26 хиляди имат интерес.

Борисов: Морето пред &#8220;Росенец&#8221; се охранява  строго от вчера по искане на шефа на НСО (видео)

Самият Христо Иванов също обяви, че ще се върне в събота на плажа, за да си иска обратно знамето, което гардовете му отнеха и захвърлиха.

Красимир Каракачанов заяви, че никой не може да спре частните лица, които искат да се пекат на плажа или да се къпят в морето, дори и на тази спорна територия. Ако искат да протестират, обаче, тогава има друг закон, според който за демонстрации на дадено място е нужно разрешение от съответната община.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции