<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60987" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ветеринари предупредиха, че истерично се изкупува токсично лекарство против краста, за което се появи информация, че лекува COVID-19

07 Април 2020
0 2057

Българският ветеринарен съюз сигнализира във вторник, че е изключително притеснен от множеството сигнали за масово търсене на препарата Ивермектин по клиники и складове за ветеринаромедицински продукти, пише Mediapool.

Засиленият интерес към това лекарство е породен от поредната информация в публичното пространство, че лекарство срещу краста може да се окаже успешно в борбата с Covid-19. На подобно нашествие досега бяха подложени аптеките, където хора изкупуват витамини, антибиотици и други продукти, за които се появяват научни публикации или твърдения от публични фигури, че може да са ефективни срещу Covid-19.

След като за два дни националният консултант по кардиология проф. Иво Петров спомена пред няколко медии за новите надежди, които се възлагат на медикамента срещу краста, интересът към този препарат се е увеличил.

Ивермектинът е лекарствен продукт с противопаразитно действие. Във ветеринарната медицина се използват много от продуктите от групата на Ивермектина.

“Категорични сме, че едно лекарство, преди да бъде пуснато за употреба от даден вид – човек или животно, бива тествано многократно и едва след това биват определяни неговите показания, противопоказания и дози”, заявяват съюза на ветеринарите.

На редовния брифинг на Националния оперативн щаб ген. Мутафчийски посочи, че в Австралия вече изследват ефектите от лекарството.

Австралийски учени започнаха да тестват две потенциални ваксини срещу коронавирус

“Дадено е, че унищожава в голям процент вируса за 48 часа. Все още е в много начална фаза това проучване, за да се стигне до клиничната му употреба. Но ние много внимателно наблюдаваме, защото това лекарство е много масово. В целия свят го има, включително и в България има възможости за производство и то в много големи количества”, заяви ген. Мутафчийски.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции