<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60991" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Втора ваксина срещу COVID-19 премина към тестове върху хора в САЩ

07 Април 2020
0 1674

Още една евентуална за ваксина COVID-19 навлиза днес в клинични тестове върху хора, след като Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) прие заявление от “Inovio Pharmaceuticals” по програмата за нови лекарства на регулатора.

“Inovio” планира да инжектира първия си тест на доброволци с ДНК ваксината INO-4800, който е разработила, след обещаващи резултати от предклинични проучвания, проведени върху животни, които показват повишен имунен отговор.

ДНК ваксината на “Inovio” работи чрез инжектиране на специално разработен плазмид (малка независима генетична структура) в пациент, така че неговите клетки да произведат желаното, насочено антитяло, за да се пребори с дадената инфекция. ДНК ваксините, въпреки че са налични и одобрени за различни инфекции на животни във ветеринарната медицина, все още не са одобрени за употреба от човека.

Имайки предвид това, работата на “Inovio” не започва от нулата, тъй като преди това компанията завърши проучване на фаза 1 за ДНК ваксина срещу МЕРС, която показа обещаващи резултати и високо ниво на антитела, произведени при лица, които продължават да съществуват за продължителен период от време.

Втора ваксина срещу COVID-19 премина към тестове върху хора в САЩ

“Inovio” успя бързо да увеличи мащаба си, разработвайки и произвеждайки„хиляди дози“ INO-4800 само за няколко седмици, за да проведе тестовете от фаза 1 и 2 .

Компанията успя да направи това отчасти благодарение на подкрепата на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, както и на финансирането от други организации с нестопанска цел.

В случай, че клиничните тестове са успешни, “Inovio” твърди, че до края на годината ще бъде в състояние да произведе до един милион дози от ваксината, за използване както в допълнителни тестове, така и за потенциална спешна употреба, стига да има разрешение за това.

Това е втората ваксина, която преминава на фаза 1 от клиничните тестове върху хора, след като друга компания – “Moderna” започна тестовете си в средата на март.

В САЩ ЗАПОЧНАХА ПЪРВИТЕ ТЕСТОВЕ ВЪРХУ ХОРА НА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19

Тестовете на “Inovio” ще бъдат съставени от 40 доброволци, всички от които здрави възрастни, избрани чрез “кастинги”, проведени в медицинското училище “Perleman” във Филаделфия, Университета на Пенсилвания и Центъра за фармацевтични изследвания в Канзас Сити.

Те ще продължат през следващите няколко седмици и компанията очаква данни за имунните отговори от тестваните лица, както и информация, отнасяща се до безопасността на лечението за хората до края на това лято.

Разрешенията или одобренията за употреба и на двете ваксини, които се тестват в момента, все още е вероятно да се случат най-малко от една година до 18 месеца от сега, но темпът, с който започват тестовете върху хора, е изключително бърз, така че да се надяваме, че няма да се наложи да чакаме твърде дълго.

Източник: TechCrunch

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции