<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=54716" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Панди в сблъс...

Как оцеляват прилепите, пренасяйки толкова много вируси? (видео и снимки)

29 Януари 2020
0 735

Прилепите са възможен източник на заразата с коронавирус в Китай, но май ще се окаже, че летящите мишки притежават имунна система, която им позволява да съжителстват с още множество болестотворни вируси, пише Health Care America.

 

 

НОВИЯТ МИСТЕРИОЗЕН ВИРУС ОТ КИТАЙ, КОЙТО ВЕЧЕ ВЗЕ ЖЕРТВИ. КАКВО ЗНАЕМ ДО МОМЕНТА?

 

 

Прилепите често се свързват с истории на ужасите, вампири и къщи, обитавани от демони. В по-голямата си част тези същества са разбирани погрешно. Освен, че са единственият бозайници, които могат да летят, прилепите са идеалните домакини за много вируси, причиняващи болести. Известно е, че прилепите пренасят вируси от бяс, хендра и марбург, а изследванията показват също, че прилепите може да са домакини на ебола и нипа.

 

 

 


 

Изследователите съставят и анализират бази данни за всеки вирус, идентифициран при прилепи и гризачи. Те открили, че гризачите са домакини на 179 вируса, 68 от които са зоонотични, докато прилепите носят 61 зоонотични вируса, като общо носят 137 вируса. От това излиза, че гризачите пренасят повече вируси, заразващи човека, но прилепите са домакини на повече зоонотични вируси на един вид.


 

 

Как оцеляват прилепите, пренасяйки толкова много вируси? (видео и снимки)

 

 

Хората все повече навлизаме в райони, естествено обитавани от прилепите, особено в тропиците. А това води до повишен риск от контакт с тези животни. В Малайзия, например, търговски свинеферми са били разположени в гори, обитавани от прилепи, което впоследствие е довело до първото огнище заразени хора от нипа чрез свине. Докато хората продължават да се движат в джунгли на планетата, те ще попадат на все повече огнища на зоонотични вируси.


 
 

Прилепите също пренасят повече човешки патогени от други животни. Защо? Прилепите, както и хората живеят в колонии, а това е предпоставка за разпространение на вируси помежду им.

 

 

Но защо смъртоносни вируси за човека не са смъртоносни за прилепите? Учените смятат, че това има нещо общо със способността им да летят. Чжоу и учени от Института по вирусология на Ухан в Китай откриха, че при прилепите антивирусният имунен път, наречен STING-интерферон, е навлажнен, а прилепите могат да поддържат достатъчно защита срещу болести, без да задействат имунната система да навлезе в свръхрастеж. При хората, както и при други бозайници, имуно-базиран свръхотговор на един от тези и други патогенни вируси може да предизвика тежко заболяване. 


 
 

Други изследователи предполагат, че свръхпоносимостта на прилепите може да има нещо общо с факта, че когато прилепите летят, вътрешната им температура се повишава до около 40°C (104°F), което не е идеално за много вируси. При прилепите оцеляват само вирусите, които са развили механизми за толерантност. Следователно тези издръжливи вируси могат да понасят човешката треска. Това, което е добро за прилепите, е лошо за хората.

 

 

Как оцеляват прилепите, пренасяйки толкова много вируси? (видео и снимки)


 
 

И така, какво можем да направим, за да предотвратим бъдещи огнища на вируси на прилепи? Със сигурност не можем да създадем ваксини и лекарства за всички тези нововъзникващи патогени. Необходимо е обаче да се проучи взаимодействието между прилепите, хората и домашните животни и да се идентифицират фактори, които карат прилепите да влизат в контакт с хората и домашните животни. 

 

 

ВАКСИНАТА СРЕЩУ ЕБОЛА ВЕЧЕ Е ОФИЦИАЛНО ОДОБРЕНА В ЕВРОПА


 

 

 

Източник: Health Care America

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции