<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=46701" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Смело куче пр...

Бебе орангутан плаче, гушнало майка си, след като пожар опустоши гората им (видео и снимки)

18 Януари 2020
0 3753

Кадри, разпространени от Daily Mail показват как мъничък орангутан плаче и се придържа към майка си, която е упоена от екип от спасители, за да бъде преместена след като пожар опустоши гори на остров Борнео.

 

 

По-рано този месец Международната спасителна служба за животни (IAR) беше уведомена, че орангутаните са били прогонени от земеделски градини в село Танджунг Пура, Индонезия. Горските пожари, нарастващ проблем през последните години, разрушиха дома им в джунглата и беше решено маймуните да бъдат преместени в нова безопасна среда.

 

 

""

 

 

Кадри показват, че спасителите успокояват майката и бебето ѝ, докато екипът се подготвя да ги пренесе в новото им местообитание.

 

 

„Двата орангутана са в добро състояние и не се нуждаят от по-нататъшно третиране и затова се договорихме с BKSDA Kalbar да ги преместим директно в горите на Сентап Канканг, което е само на около три мили далеч ", рзказва Аргито Рантинг, мениджър на IAR Индонезия.


 

""


 

Гората обхваща площ от повече от 40 000 хектара и е избрана не само заради размерите ѝ, но и защото има изобилие от храна и гъстотата на популацията на орангутан е доста ниска.


 
 

Въпреки че операцията по спасяване и освобождаване е проведена успешно, преместването не е решение, което да се справи с корена на проблема, който е вредата, нанесена на гората.


 

""


 

Заплахите за оцеляването на популацията на орангутан са се увеличили значително, след като огънят засегна повечето големи райони на Кетапанг.



 

""


 

Опожарените гори оставиха много орангутани без храна и подслон, което ги накара да влязат в селата и градините и увеличи броя на срещите и конфликтите с хората.



 

""


 

Садтата Ноор Адираманта, ръководител на Центъра за опазване на природните ресурси в Западен Калимантан, заяви: „През последните години беше извършена голяма работа по опазване, както от правителството, така и от неговите партньори.  


 

„Въпреки това предизвикателствата и проблемите се увеличават и в отговор трябва да се предприемат допълнителни действия. Корените на проблема произтичат от конфликта, произтичащ от факта, че не се обръща достатъчно внимание на опазването на дивите растения и животни", допълни той. 

 

 

""


 

Кармеле Санчес, директор на IAR Индонезия, добави: „Конфликт възниква, защото орангутаните губят горското си местообитание. Те отиват другаде в търсене на храна, защото нямат друг избор."  

 

„Ние сме много загрижени за оцеляването на орангутаните, когато тяхното местообитание е унищожено. Можем само да се надяваме, че хората ще разберат, че без горите човешкият вид също е заплашен.“

 

 

ОРАНГУТАН ИЗГУБИ ЗРЕНИЕТО СИ СЛЕД КАТО БЕ ПРОСТРЕЛЯН 24 ПЪТИ С ВЪЗДУШНА ПУШКА (СНИМКИ)

 

 

Алън Найт, главен изпълнителен директор на IAR, коментира: „След ужасяващите събития от 2015 г. в Индонезия, ужасяващо е отново да видим пожари, унищожаващи земни и горски местообитания.

 

 

„Ние имаме надежда след преместването на тази майка и бебе от нашия екип в Индонезия и Западен Калимантан. Въпреки това, сега е моментът да се предприемат действия, за да се реши основният проблем, а именно заплахата за изчезване на орангутаните като вид.“

 

 

ФЕРМЕР ИЗРИСУВА КУЧЕТО СИ КАТО ТИГЪР, ЗА ДА ПЛАШИ МАЙМУНИ НАТРАПНИЦИ

 

 

 

 

Източник: Daily Mail

Снимки: International Animal Rescue

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции