<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61798" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 61 000 са бе...

Мерките за повече българска продукция в магазините остават в сила до края на годината (видео)

15 Април 2020
0 119

„Засега мерките да има повече българска продукция по магазините ще са в сила до 31 декември“. Това заяви на извънреден брифинг министърът на земеделието Десислава Танева. Тя допълни, че ѝ се иска тези мерки да продължат и след извънредното положение.

„Няма нито една изключена верига от наредбата. Настоящата пандемия ни принуждава да вземем бързи, ликвидни мерки с цел минимизиране на щетите от загубата на свитите пазари”, добави Танева. 

Към изявлението на ресорния министър се присъединиха представители на веригите за продажба на хранителни и други стоки: Йордан Матеев от Сдружение за модерна търговия, изпълнителният директор на „Метро“ Светослав Гаврилов и главният изпълнителен директор на „Лидл“ Милена Драгийска.

По думите на танева, сутринта след заседанието на Министерски съвет, тя и премиерът Бойко Борисов са провели видеоконферентна връзка с представители на сектори в земеделието и браншови организации.

„Със зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители, представителите на млекопреработвателите, на производителите на мляко, животни, плодове, зеленчуци и биопродукти. Всички се включиха в срещата по отношение на приетото Постановление на Министерски съвет за създаване на регионални къси канали за доставка в търговските вериги“, каза земеделският министър.

Половината стоки в магазините да са български, иска правителството

Тя припомни, че на вчерашното парламентарно заседание депутатите приеха и определението за обхвата на търговските обекти, които ще попаднат в обхвата му, а именно всеки оператор с над 10 обекта на територията на страната.

„Трябва и съм длъжна да отбележа и благодаря, че част от операторите работят последователно по този принцип от една-две години и малко по-малко нещата се случваха, но настоящата пандемия ни принуждава да вземем бързи ликвидни мерки с цел минимизиране на щетите и загубите от свитите пазари като цяло в Европа и света. Да минимизираме изхвърлянето на храна – такова, каквото се вижда вече в другите страни. И да оцелеят нашите фермери в най-уязвимите сектори“, допълни земеделският министър.

На брифинга стана ясно още, че са изплатени 145 милиона лева помощи на земеделските производители.

„Следващото плащане е на биопроизводителите и се надявам, че проблемите с биорегистъра ще бъдат решени бързо, за да ги платим в съответния срок. Приключваме успешно и няколко комуникации с ЕК. Очакваме на 27 април да започне и подкрепа за биопроизводството по Мярка 11″, поясни Десислава Танева.

„Помолихме за списъци на оранжерии и ферми, от които да купуваме продукция. От 13 март насам сме предложили на доставчиците, с които работим много къси срокове за плащане– между 7 и 14 дни. Имам уверение и от други търговски вериги, че и те правят същото“, заяви Милена Драгийска управлява „Лидл България”. И допълни, че в тази кризистна ситуация  трябва да се отворят максимално много канали, които да разрешат проблема. „Българските произведители може да са спокойни. Тази подкрепа е изключително важна в този момент и поискахме от МЗХ да скъсим пътя на комуникация, за да помогнем на най-спешните, които утре могат да извадят продукция и на които е отказан износ”, коментира Милена Драгийска.

На брифинга търговците заявиха, че няма да има спекула с цените предвид новите изисквания към веригите.

Видео: Нова тв

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции