<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61433" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ген. Мутафчий...

Сачева: Отпускаме еднократна помощ на родителите в неплатен отпуск (видео)

11 Април 2020
0 2245

Ще бъде отпусната еднократна помощ за родители, които ползват неплатен отпуск, обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

„Това, което разработихме като последна мярка, е възможността да отпуснем еднократна помощ за родителите, които ползват неплатен отпуск, в размер на 375 лв. Тя ще се отпуска за тези родители, които ползват неплатен отпуск от минимум 20 работни дни и не получават други социални помощи и когато родителите са изчерпали платения си годишен отпуск. Помощта ще бъде отпусната още от следващата седмица. Най-късно от вторник всеки, който попада в тази категория, ще може да я получи. Отделили сме около 20 млн. лв. за това“, посочи тя.

По думите ѝ, по доходния критерий месечният доход на член на семейството трябва да е до 610 лв., колкото е минималната работна заплата.

„Ако говорим за самотен родител, той трябва да е с максимален размер на дохода до 1220 лв. С тази мярка подкрепяме работещите родители – тези, които в момента нямат друга възможност да получат средства, защото трябва да гледат децата си“, каза още Сачева.

„Към вчерашния ден общият брой на подадени заявления по мярката 60/40 е 2016 подадени заявления за почти 30 хиляди работници и служители. С тези числа отговаряме на редица критики за това дали мярката работи. За 9 дни има 9000 заявления и 30 хиляди работници“, обясни министърът.

Тя добави, че за трети пореден ден има намаляване на регистрираните като безработни.

„Започнахме на 8 април с 5700 души, на 9 – 4670 души, а 3866 са за вчера. Намаляват регистрациите за сметка на увеличаващия се брой на регистрираните работодатели по мярката 60/40. Тези 20 млн. лв. за еднократната помощ биха стихнали за почти 55 хиляди“, коментира Сачева.

Сачева: Отпускаме еднократна помощ на родителите в неплатен отпуск (видео)

Министърът на финансите Владислав Горанов пък обяви, че са разписани три стандартни механизма за за разсрочване на задължения до шест месеца.

“Аз се присъединявам с думи за благодарност към търговските банки и БНБ, които след решението на Европейския банков орган приеха и БНБ одобри единен механизъм за разсрочване на задължения до шест месеца, които изтичат до 31 декември 202 година. На разсрочване подлежат тези задължения, които са редовно обслужвани или са просрочвани не повече от 90 дни към първи март 2020 година. Всеки клиент може да заяви изрично пред обслужващата банка, че желае да се възползва от предлаганите облекчения”, обясни той.

“Три стандартни механизма са разписани и одобрени от Централната банка. Отсрочване на главница и лихва до шест месеца, отсрочване на главница до шест месеца и още един механизъм, който е за револвиращи продукти. Механизмът е публикуван на страницата на БНБ и всеки може да се запознае с него. Той се касае за задължения, които са възникнали до първи март и са били обслужвани редовно или най-много 90 дни просрочие към първи март 2020 г. Срокът е до края на годината според мен ще е достатъчен, за да може тези компании, които изпитват затруднения с обслужване на задълженията си да преминат през пика на кризата”, добави Горанов.

Помощта ще обхване повече от 55 000 семейства в неплатен отпуск или самотни родители, добави министър-председателят Бойко Борисов.

„Искаме максимално бързо да въвеждаме всяка една от мерките“, каза той.

„Но за да стигнем дотук да ги предложим, огромен колектив от хора работят, смятат и уточняват, за да може когато пуснем мярката, тя да работи и да се поема от администрациите в страната. Това е огромен обем от работа, която се извършва от тези хора, за което им благодаря, макар много от тях да работят без заплата“, посочи още премиерът.

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Vesela Apostolova

    16 Април 2020

    А тези, които не са родители да умират ли?!

Реакции